· · Коментари: 0
витамини

Зашто је важан ВИТАМИН К? Обратите више пажње на лиснато поврће

Витамин К откривен је 1929. године као есенцијални нутријент за коагулацију крви, односно згрушавање крви

1653925168_green-g126cea1e6_1280.jpg
Фото: пиxабаy

Витамин К је стоматолог Вестон Прајс, који је пропутовао свет почетком 20. века, проучавајући однос између исхране и болести у различитим популацијама.

Постоје две главне врсте витамина К. Витамин К1 долази из биљака, посебно лиснатог зеленог поврћа попут спанаћа и кеља. Витамин К2 се природно ствара у цревном тракту и делује слично као К1. Витамин К игра важну улогу у коагулацији. Згрушавање је процес који помаже у спречавању прекомерног крварења унутар и изван тела. Вашем телу је потребан витамин К да би производио протеине који раде током процеса згрушавања. Ако вам недостаје витамин К, ваше тело нема довољно ових протеина, пише Хеалтхлине.

Прочитајте још: Свакодневним навикама до јачег МЕТАБОЛИЗМА: Шест ствари промените већ данас

Како функционише витамин К?

Може да помогне у превенцији срчаних болести

Нагомилавање калцијума у ​​артеријама око срца је огроман фактор ризика за срчана обољења. Све што може да смањи накупљање калцијума може помоћи у превенцији срчаних болести. Верује се да витамин К помаже тако што спречава таложење калцијума у ​​вашим артеријама.

Позитивно делује на здравље костију и смањењу ризика од остеопорозе

Остеопороза значи "порозне кости" и све чешћи је проблем данас. Посебно се примећује код старијих жена и снажно повећава ризик од прелома. Витамин К2 игра централну улогу у метаболизму калцијума, главног минерала који се налази у вашим костима и зубима.

Прочитајте још: Прочистите организам и вратите енергију: Ојачајте имунитет помоћу МОЋНОГ напитка

Здравље зуба

Сматра се да витамин К2 може да утиче на здравље зуба. Један од главних регулационих протеина у здрављу зуба је остеокалцин, исти протеин који је кључан за метаболизам костију и активира га витамин К2. Остеокалцин покреће механизам који стимулише раст нове кости и новог дентина, што је калцификовано ткиво испод глеђи ваших зуба, пише Хеалтхлине.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.