Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ВОЋЕ И ПОВРЋЕ

Јача ИМУНИТЕТ и убрзава опоравак након вирусне инфекције! Потражите ово сезонско воће на пијацама

Мандарина је једно од омиљених сладуњавих цитруса, која садржи много витамина који доприносе јачању организма

1611217787_mandarins-2043983_960_720.jpg
Фото: Pixabay
Oglas

Мандарина је попут другог цитрусног воћа одличан извор витамина Ц, који је важан за имунитет и борбу против сезонских болести, чије симптоме ублажава и убрзава опоравак.

Богата је витаминима А, Ц и Б, а значајан је и извор фолне киселине, биофлавоноида и селена. С обзиром на то да садрже велику количину витамина Ц, мандарине могу да помогну организму да након болести што брже ојача, док ће витамин А одстранити остатке запаљења. 

Мандарине су богате и витамином А и фолном киселином. Једна мандарина садржи 16 одсто дневне дозе витамина А и пет одсто дневне препоручене дозе фолне киселине. 

Прочитајте још: Преласком на ЖЕНСКЕ ЦИГАРЕТЕ нећете престати са ПУШЕЊЕМ, само ће се десити ОВО

Богатство минералима
Од минерала, у овом плоду су присутни калијум, калцијум, магнезијум, бакар и гвожђе. Једна велика мандарина доноси 199 мг или шест одсто препоручене дневне количине калијума, потребног за равнотежу нивоа течности у телу и регулисање крвног притиска. Мандарина садржи и 44 мг односно четири одсто дневне дозе калцијума, нужног за изградњу и одржавање густине костију.

У сто грама наранџастог воћа, које је име добило према боји униформе кинеских јавних службеника, налази се око 30 милиграма овог нутријента, што задовољава трећину дневних потреба за витамином Ц. Ако сте прехлађени, у  сок од мандарине додајте кашичицу меда и мало сока од лимуна.

Прочитајте још: Време је за нове одлуке: ГОДИНУ ЗАПОЧНИТЕ ВЕЖБАМА са тренером Маријом (ВИДЕО)

Мандарина је практичан, укусан и здрав залогај који пружа много нутритивних добробити. Витамин Ц игра битну улогу у синтези колагена и еластина у телу. Колаген и еластин су беланчевине које творе кожу, мишиће и остала везивна ткива. Овај витамин је снажан антиоксиданс и помаже телу у одстрањивању слободних радикала, који угрожавају здраве ћелије.

Поспешује зарастање рана и доприноси спречавању неуродегенеративних болести, артритиса, прехладе и грипа. Велик број истраживања је показао везу између повећаног узимања витамина Ц и смањене појаве неколико врста рака. 
 
Мандарине су богате и витамином А и фолном киселином. Једна мандарина садржи 16 одсто дневне дозе витамина А и пет одсто дневне препоручене дозе фолне киселине. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas