Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Два главна симптома свих облика АНЕМИЈЕ: Обратите пажњу и решите проблем

Анемија или малокрвност, како се још назива, сматра се глобалним проблемом јавног здравља

1682429897_shutterstock_1714665730-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Према проценама Светске здравствене организације, преко 10 посто светске популације пати од анемије или се у неком моменту борило са њом. Трећина жена у свету погођена је анемијом, као и преко 40 одсто трудница и деце млађе од пет година.

О анемији и разлозима због којих пацијенти одустају од примене гвожђа разговарамо са асс. др Радомиром Аничићем, специјалистом гинекологије запосленим у ГАК Народни фронт.

Постоји велики број симптома, али су умор и појачано замарање при уобичајеним активностима одлика свих анемија, а врло често се занемаре услед свакодневих обавеза.

Такође, убрзано лупање срца, осећај слабости, малаксалост, несвестица, вртоглавица, бледило, главобоља, кратак дах, мучнина, болови у грудном кошу, хладне шаке и стопала, опадање косе, слаба концентрација, модрице, такође су, како тврде стручњаци, симптоми који могу да укажу да је особа анемична и да треба да се обрати лекару.

др Радомир Аничић

Третман анемије зависи од врсте, узрока и тежине малокрвности. Циљ је да се повец́а количина кисеоника у крви, што се постиже повец́ањем нивоа хемоглобина. Други циљ је лечење основног узрока анемије.

У зависности од узрока, препоручују се промене у стилу живота и навика у исхрани, надокнада гвожђа препаратима, надокнада витамина Б12 или фолне киселине, трансфузија концентрованих еритроцита.

Суплементи гвожђа се врло често слабо абсорбују и лоше подносе. Према студијама, 8 од 10 пацијената који користе препарате гвожђа пријављују нежељене ефекте, а сваки други пацијент прекида узимање гвожђа на своју руку управо због нежељених ефеката. Неправилно узимање и лоша толеранција оралних препарата гвожђа може ограничити њихову ефикасност.

Узимањем препарата гвожђа, концентрација хемоглобина би требало да порасте за приближно 20 г/л током 4 недеље. Међутим, степен повец́ања хемоглобина који се може постиц́и суплементима зависиц́е од његовог нивоа на почетку суплементације, као и од текуц́их губитака и од апсорпције гвожђа. И други фактори, као што су недостаци других микронутријената, инфекције и погоршање бубрежне функције, могу допринети развоју анемије.

Соли гвожђа могу изазвати иритацију желуца услед чега се јављају нежељени ефекти, укључујуц́и мучнину, повраћање и нелагодност у пределу изнад желудца. Затвор, дијареја и метални укус у устима су такође могући нежељени ефекти суплемената гвожђа.

Фото: промо

Често буде потребно да се измени доза до нивоа где су нежељени ефекти прихватљиви или може бити потребно да се промени препарат. Такође, одређена храна и пића смањују апсорпцију гвожђа, па се препоручује избегавање чаја и кафе.

Поновљена анализа хемоглобина након две недеље је потребна да би се проценио одговор на примену гвожђа. Време даљих провера зависиц́е од степена анемије и периода трудноће код жена.

Уколико орални препарат не изазива гастроинтестиналне тегобе или то чини у изузетно малом проценту и ако лекар процени на основу крвне слике и општег стања да је ефекат примене гвожђа добар, пацијент неће одустајати од суплементације. Зато је од велике важности да се пацијенту препоручи најбоље могуће решење. Изузетно добро искуство имам са Bivits® Active gvožđe Booster. Коришћењем ове суплементације, постоји могућност да се нежељени ефекти у виду стомачних тегоба јављају 6 x ређе од других препарата гвожђа. Када је хемоглобин у нормалном опсегу, са применом треба наставити још 3 месеца, а код порођаја, најмање до 6 недеља након порођаја да би се попуниле залихе гвожђа.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas