Ова скромна чинија овсене каше присутна је на столовима света вековима и многи се куну да је то кључ њиховог бољег благостања.
Први поглед на овсену кашу је све само не узбудљив. Без боја, без гламура, често прожета клишејима о „здравом доручку“ који једемо тек када одлучимо од данас заиста живимо здравијим животом. Па ипак, ова скромна чинија овсене каше присутна је на столовима света вековима и многи се куну да је то кључ њиховог бољег благостања.
Што се догађа с вашим тијелом ако једете зобену кашу сваки дан?
Побољшана пробава
Овсена каша је богата растворљивим влакнима, посебно бета-глуканом, који формира гел у цревима и омогуц́ава мекшу и редовнију столицу. Влакна убрзавају пролаз хране кроз дигестивни тракт, а истовремено помажу у одржавању здраве цревне микробиоте. Људи који пате од затвора често примец́ују значајно побољшање, смањено надимање и бољи општи осец́ај у дигестивном тракту вец́ након неколико дана.
Стабилан ниво шец́ера у крви
Због високог садржаја влакана и спорог варења сложених угљених хидрата, овсена каша спречава нагли пораст глукозе у крви. То значи мање оптерец́ење панкреаса, стабилнији ниво енергије и мање честих напада жеље за шец́ером. Ово је посебно важно за људе са повец́аним ризиком од дијабетеса типа 2, јер редовна конзумација овсене каше доприноси бољој метаболичкој контроли.
Више енергије и контрола тежине
За разлику од рафинисаних угљених хидрата, овсена каша омогуц́ава постепено ослобађање енергије. Ово телу обезбеђује стално „гориво“ и избегава нагле падове који доводе до умора. Пошто осец́ај ситости траје дуже, овсена каша је ефикасна у регулисању уноса калорија, што помаже у одржавању здраве телесне тежине на дужи рок.
Утицај на холестерол
страживања показују да 3 грама бета-глукана дневно – који се могу нац́и у само једној порцији овсене каше – снижава ниво ЛДЛ холестерола. Мање „лошег“ холестерола значи мањи ризик од атеросклерозе, срчаног и можданог удара. Због тога овсена каша није само храна за спортисте, вец́ и важан алат у превенцији кардиоваскуларних болести.
Утицај на кожу
Овсена каша је богата минералима као што су цинк и магнезијум, као и антиоксидансима који помажу у смањењу оксидативног стреса у телу. Редовна конзумација овсене каше може се видети и на вашој кожи: уједначенији тен, мање непријатних бубуљица за масну или кожу склону акнама и свеукупно здравији изглед.
Веза са расположењем
Овсена каша такође индиректно утиче на ментално здравље. Хранец́и корисне бактерије у цревима, она подржава осу црева и мозга. Као резултат тога, повец́ава се производња серотонина, неуротрансмитера који регулише расположење и осец́ај благостања. Здравија цревна флора стога значи уравнотеженији нервни систем и више унутрашњег мира.
Закључак
Овсена каша Можда изгледа досадно, али испод њеног једноставног изгледа крије се изненађујуц́а количина моц́и. За само седам дана може утицати на вашу пробаву, шец́ер у крви, срце, кожу, па чак и расположење. Да ли је то исцелитељска магија или само нутритивни трик? Можда и једно и друго. Одговор ц́е доц́и тек када себи скувате чинију овсене каше и пустите да се трансформација деси.
(ЦитyМагазин)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ