· · Коментари: 0
сан

ИЗБЕГАВАЈТЕ ове ствари ако желите ЗДРАВ САН

Уморни сте од недовољног сна? Постоји неколико разлога за то!

1594972731_girl-1733352_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Не разговарајте телефоном пре спавања

Чак и кратки разговор погоршава квалитет сна и спречава тело да уђе у фазу дубоког сна, током које се обнавља енергија.

Прочитајте још: Размислите, какву кафу и чај пијете? То може донети ТРАЈНЕ ПОСЛЕДИЦЕ по ваше тело

Проветрите собу

Загушен и устајао ваздух омета РЕМ фазу и омогућава немирни сан. Оптимална температура у просторији је 19-20 степени. Пре одласка у кревет телесна температура опада, а врући ваздух у соби делује, напротив, као стимуланс: убрзава срце и убрзава сан.

Проветрите собу пре спавања!

Избегавајте вечеру пре спавања

Након обилне вечере, тело ће дуже време морати да вари храну, што ће пореметити сан, па се препоручује јести најкасније 3 сата пре спавања. Ако осетите јаку глад, потпун оброк замените лаганом ужином.

Фото: Пиxабаy

Прочитајте још: Ако лоше спавате и немате концентрацију, ево РЕШЕЊА!

Одложите уређаје сат времена пре спавања

Навика да се увече прелистава Инстаграм, узбуђује нервни систем, а емисија плавог спектра са паметних телефона смањује производњу мелатонина, хормона који олакшава сан. Мозак доживљава сјај екрана као дневну светлост. Одбијање од геџета промовише потпун и здрав сан.
 

Навика да се увече прелиставају друштвене мреже није добра за сан!

Не пијте кафу и чај ноћу

Можда вам изгледа као да вас  шоља врућег чаја увече може умирити и помоћи да брже заспите, али то није тако. Чај доводи мозак и нервни систем у стање узбуђења, сан не постаје толико јак - а особа пати од несанице. Ако вечерњи чај не можете одбити, црни и зелени чај замените биљним тинктурама, на пример камилицом или ментом. Имају лековита својства и помажу телу да се опусти.

Прочитајте још: Витамин К нам је САДА НЕОПХОДАН за наш имунитет! Њега НЕМА у облику шумећих таблета, али ево како да га унесете

Подесите распоред спавања

Навика да се истовремено одлази у кревет нормализује синтезу мелатонина. Са сталном променом начина спавања, производња мелатонина се поремети и настају проблеми с циркадијанским ритмом, који регулише обнављање ћелија и ниво хормона.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.