Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАКО СПРЕЧИТИ УРАСТАЊЕ ДЛАЧИЦА? Обратите пажњу на бикини зону где настају и УПАЛЕ ЖЛЕЗДА

Уколико имате потребу да се често депилирате, вероватно сте до сада много пута имали проблема са непријатним сврабом коже и црвеним флекама које настају након употребе бријача, нарочито ако вам је кожа осетљивија. Особе са нежнијом кожом често могу уочити и ситне, црвене бубуљце које сврбе. Ово је вероватно знак да имате проблем са ураслим длачицама.

1700994530_3709602_urasla-dlacica-shutterstock-1968268261_ls.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ове ситуације су обично безопасне, односно то само значи да једна од длачица има проблем са растом. Међутим, у случају да се појаве веће израслине, најбоље је разговарати са дерматологом или гинекологом, јер може да се ради о упали жлезда.

Због чега су урасле длачице чешће на бикини зони?

Длачице могу да урасту и без депилације јер једноставно расту под погрешним углом и не могу да избију на површини коже. Посебно овако расту након бријања јер се често увијају и расту у страну према фоликулу длаке. Када се то догоди, кожа реагује сврабом, црвенилом, отоком, а у неким случајевима чак и болом.

- Бријање узрокује микротрауму, посебно ако користите бријаче са двоструком или троструком оштрицом - објашњава Дебора Бартоломеј, професорка и директорка клинике у Медицинском центру Векснер Универзитета у Охају.

Када длачица почне да расте, она излази из свог фоликула, док урасла длака поново ураста у кожу и тако остаје испод површине.

- То изазива упалу и изазива болно тамноружичасто или црвено удубљење које је три до четири милиметра пречника. Понекад сврбе или изгледају као бубуљице јер су испуњене гнојем и виде се длаке у средини. То се дешава зато што више од 80% жена депилира - каже др Адеети Гупта.

 

Како се ослободити ураслих длака?

Урасле длаке се могу појавити било где, али су посебно болне у бикини зони. Иако мислите да је паметно покушати да их истиснете јер изгледају као бубуљице, држите руке даље од њих.

- Не покушавајте да их изгурате, не дирајте их, не радите ништа - саветује др Бартоломеј, напомињући да притиском или додиром можете са руку пренети бактерије и добити инфекцију.

Требало би да покушате да обуздате жељу за употребом пинцете чим приметите ураслу длаку. Уместо тога, нанесите средство са ретинолом на подручје урасле длаке, која ће разбити ћелије које прекривају длачицу и омогућити јој да израсте, а истовремено ће смањити црвенило. Ако ипак не можете да се уздржите од чупања длачице, прво дезинфикујте пинцету, а након чупања нанесите антибактеријскио средтсво на подручје - пише магазин Хеалтх.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas