Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МОЋНА НАМИРНИЦА

КОЈЕ СУ ЗДРАВИЈЕ - ЦРНЕ ИЛИ ЗЕЛЕНЕ МАСЛИНЕ? Штите срце, кости и регулишу шећер

Уље од црних маслина је мање горко од оног које се прави од зелених.

1637571618_shutterstock_96650665.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Није тајна да маслине имају снажан здравствени учинак. Било да се ради о уљу или целим плодовима, маслине имају репутацију као одлични помоћници срца, али предности превазилазе само кардиоваскуларно јачање.

Када чујете за главне погодности, пожелећете да почнете да живите на медитерански начин.

Прочитајте још: Палента која се ОВАКО ПРИПРЕМИ помаже код МРШАВЉЕЊА и смањује холестерол (РЕЦЕПТ)

Здравствене предности

1. Оне су врхунска ужина за срце.

Маслине су пуне мононезасићених масних киселина, врсте масти повезане са снижавањем „лошег“ холестерола уз одржавање „доброг“ холестерола“. Моћна антиоксидативна својства полифенола маслине такође могу заштитити од оксидативног и хроничног стреса, што кључни иницирајући фактор срчаних болести.

 Истраживања показују да исхрана богата мононезасићеним мастима и антиоксидансима може смањити ризик од дијабетеса типа 2

Осим тога, дугорочни докази сугеришу да људи који свакодневно конзумирају екстра девичанско маслиново уље имају мањи ризик од срчаног удара, високог крвног притиска и кардиоваскуларне смртности од оних који то не чине.

Фото: Пиксабеј

2. Могу побољшати циркулацију.

Једињења на бази биљака у маслинама могу повећати производњу азотног оксида, побољшавајући васкуларну функцију промовишући проток крви у ваша ткива. То је корисно и за краткорочно и за дугорочно здравље, јер боља циркулација побољшава све, од спринта у теретани до укупног ризика од хроничних болести.

Могу вам помоћи да боље апсорбујете друге хранљиве материје.
Откривено је да се антиоксиданси много поврћа и воћа најбоље апсорбују када се једу са мастима у исхрани као што су маслине. Додавање кашике маслиновог уља у салате и посипање у умаке од поврћа може вам помоћи да повећате унос каротеноида, који имају користи за ваше очи и смањују дугорочни ризик од болести.

3. Имају антиинфламаторне предности.

Полифеноли који се налазе у маслинама могу помоћи у смањењу хроничне упале заустављањем оштећења ткива органа пре него што почне. Уз то, маслине су најпознатије по својој примарној улози у медитеранској исхрани, која је пуна поврћа, воћа и 100% целих житарица које побољшавају здравље.

4. Оне могу бити корисне за ваше кости.

Полифеноли такође могу побољшати минералну густину костију смањењем дегенерације. Осим тога, медитеранска исхрана је повезана са мањим ризиком од прелома код старијих одраслих особа.

5. Могу побољшати здравље мозга.

Пошто маслине помажу у смањењу оксидативног стреса изазваног упалом, оне такође штите ткива виталних органа (тј. ваш мозак!) од штетних и потенцијално неповратних оштећења. Још једна предност: маслине садрже витамин Е, антиоксиданс повезан са побољшаном спознајом и смањеним ризиком од когнитивног пада.

6. Оне могу побољшати шећер у крви.

Екстра девичанско маслиново уље посебно би могло да снизи шећер у крви већ два сата након оброка помажући деловање инсулина. Олеинске киселине (врста масти која је здравија за срце) и полифеноли у маслинама такође могу помоћи. Истраживања показују да исхрана богата мононезасићеним мастима и антиоксидансима може смањити ризик од дијабетеса типа 2.

Које су здравије — зелене, црне или црвенкасте?

Разлика постоји, иако није велика.

Маслина мења боју док сазрева, а какву ћемо јести зависи само од тога када је убрана. Зелена маслина је заправо мање зрела маслина, црна је зрела, односно презрела, док су црвенкасте маслине убране тачно у тренутку зрења. Ако тада није убрана, маслина мења боју према загаситим љубичастим тоновима да би на крају постала црна маслина.

Зелена маслина је сочнија и мало слађа, с месом које се чини свежијим од црних. Црне су маслине зрелије, односно мекше, а укус им је горкаст и интензивнији од зелених. Међутим, кад се од њих прави уље, црне маслине дају лепшу златну боју и укус с мање горчине.

Иако делује као да им је највећа разлика у укусу, зелене су ипак мало боље, јер дозревањем црна маслина губи мањи део антиоксиданса. Односно, ако се убере раније, а зелене маслине се обично беру у септембру када још нису скроз зреле, тада имају више полифенола, док црне, зреле маслине, у себи имају више уља.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas