Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПЛОДОВИ ПРИРОДЕ

Укусне МАСЛИНЕ имају и лековита дејства: Смањују боре, враћају енергију, помажу меморији...

Захваљујући високом садржају витамина Е маслине се сврставају међу важан антиоксиданс.

1644445908_olive-gb925fd0b9_640.jpg
Фото: Pixabay
Oglas

Омиљени плод Медитерана и неизоставан састојак медитеранских јела, осим јединственог укуса краси и савршен спој витамина и минералних састојака. Управо због тога се маслине још од древних времена користе као лек и верује се да лече чак 60 врста болести. Захваљујући високом садржају витамина Е маслине се сврставају међу важан антиоксиданс.

Прочитајте још: Где би требало да поставимо полицу са књигама према ФЕНГ СХУИ правлима? Ево шта доноси негативну енергију

Поред тога у себи садрже многе хранљиве и лековите материје, какви су витамин Ц, Д, А, К, биљне масти, беланчевине, бета-каротен, ензиме, незасићене масне киселине, омега-3 киселину, олеуропеин, олиенску киселину, стеаринску киселину, палмитинску киселину, хлорофил, флавоноиде, фитостероле, гвожђе.

Ево зашто се маслине сматрају најздравијим и најлековитијим плодом Медитерана.

Побољшање меморије

Маслине садрже полифеноле, супстанце које смањују оксидативни стрес у мозгу. Свакодневно конзумирање маслина побољшава памћење за чак 25 одсто.

Прочитајте још: Фаталан, шармантан и невероватно паметан: Да ли знате ко је био први БЕОГРАДСКИ ПЛЕЈБОЈ - Завео је три најлепше Југословенке, па им сломио срце

Даје енергију

Једна шоља маслина садржи 4,4 милиграма гвожђа. Гвожђе помаже у синтези карнитина, аминокиселине која масти трансформише у енергију. Осим тога, гвожђе повећава ниво хемоглобина у крви.

Смањују боре

Маслине смањују боре за 20 одсто, јер садрже олеинску киселину. Ова мононезасићена Омега-9 масна киселина одржава кожу нежном и здравом. Такође, маслине садрже и витамин Е, који побољшава здравље коже.

Смањује повећан апетит
Конзумирање 10 маслина пре сваког оброка, смањује апетит за 22 одсто. Мононезасићене масне киселине које се налазе у маслинама успоравају варење, и стимулишу хормон колецистокинин, који је задужен за слање порука мозгу да је организам сит. Ове масне киселине такође стимулишу лучење адипонектина, супстанце која сагорева масти током 5 сати након њиховог уношења у организам, тако да су маслине идеалне за особе које држе до витке линије.

Прочитајте још: Смели аутфит у ОСМОЈ ДЕЦЕНИЈИ: Верица Ракочевић у џомбастим чизмама и кратком капуту изгледа као ТИНЕЈЏЕРКА (ФОТО)

Спречавају кардиоваскуларна обољења

Због садржаја масних киселина, маслине регулишу ниво холестерола и триглицерида, спречавајући да се ове штетне супстанце наталоже у крвним судовима. На тај начин маслине штите и јачају артерије, и спречавају настанак многих здравствених проблема везаних за кардиоваскуларни систем.

Отклањају затвор

Особама које имају проблема са затвором, препоручује се конзумирање маслина јер су богате влакнима. Опширније о овој теми читајте и у тексту Како се решити затвора на природан начин.

Прочитајте још: Здравствени бенефит ЗЕЛЕНОГ ЧАЈА за који ретко ко ЗНА: Поред регулисања МЕТАБОЛИЗМА, овај чај помаже и код АРТРИТИСА

Смањују упале и болове

Због присуства антиоксиданса, маслине делују као средство за ублажавање болова и смањење упалних процеса у организму.

Спречавају рак

Антиоксидациона и антиупална дејства маслина, повољно делују на организам, елиминишу токсине из тела и боре се против слободних радикала, и самим тим штите ћелије од малигних обољења.

Смањују алергије

Укључите маслине у свакодневну исхрану, јер на тај начин можете повећати отпорност свог организма на разне алергије, или ублажити симптоме истих.

Прочитајте још: Где би требало да поставимо полицу са књигама према ФЕНГ СХУИ правлима? Ево шта доноси негативну енергију

Чувају очи

У једној шољици маслина налази се препоручена дневна доза витамина А, који је неопходан за очување здравља очију, и за бољи вид, посебно ноћни вид. Маслине штите од појаве глаукома, катаракте, и других очних обољења која се јављају у старости.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas