Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

Који су симптоми паничних напада и како их умирити?

Панични напад је доживљај интезивног страха праћен многим психичким симптомима, највисе са анксиозношћу и депресијом

1615998174_Depositphotos_31466581_s-2019.jpg
Фото: депоситпхотос
Oglas

ПрКао главни узрочник појаве стараха наводи се стрес, али и генетска предиспозиција. И ако тачни узроци нису потврђени.

Прочитајте још: Чим попијете КАФУ, трчите до ТОАЛЕТА? Доктори објачњавају ЗАШТО и шта се дешава у вашем организму

Симптоми паничног напада и како га препознати:
Презнојавање
Жмарци
Врели таласи
Страх  од лудила
ГушењеГубљење даха
Убрзан рад срца
Вртоглавица
Страх од смрти
Осећај губљења тла под ногама
Бол у грудима
Страх од људи, гужве, јавних догађаја
Повишен крвни притисак

Већина људи обично не препозна први панични напад, већ мисле да се ради о озбиљном физичком – здравственом проблему те тако се увек прво обраћају лекару опште праксе. Добар лекар ће препознати симптоме и неће слати пацијента на беспотребне прегледе већ у здравствену устнову која му може помоћи. Уколико препознате  бар 3 ова симптома у трајању до десетак минута  пожељно би било да се јавите стручном лицу које ће вас упутити на адекватно лечење. Панични напади се могу излечити  потребна је ваша добра воља и жеља да наставите живот без њих као и адекватна помоћ  психолога или психијатра.

Особа којој се једном јави панични напад развија страх од страха, да не дође до понављања напада, на улици, послу или било где. Зато се неретко повлаче у себе и асоцијализују, али срећа је да се панични напад успесно лечи.

Потиснут стрес и панични напади
Нагомилавањем  стреса који у првом тренутку не доживите негативно, кроз неко време може изазвати панични напад. На пример уколико доживљавате стрес за стресом  потискујући негативне емоције не допуштајуци да изађу из вас нисте учинили услугу себи већ сте своје тело и ум изложили ризику у овом случају од паничног напада. Допустите себи да негативне емоције увек изађу из вас потискивањем не постајете јачи цовек бас насупрот чините лоше себи.

 

Фото: деспоситос

Ко доживљава паничне нападе?
Особе које су склоне паничном нападу су обично осетљивије, емпатицне, интелигентне …

Лако читају емоције других људи. То су особе које су од стране других људи обично виђене као јаке баш због предходих доживљаја, стресова где су се приказивале  као чврсте и стабилне личности.

 

 

Како избацити негативне емоције :

- Физичка активност је важна како за физичко тако и за психичко здравље. Спорт или лагана шетња могу вам помоћи да избаците стрес који вам се накупијо током дана.

- Разговарајте са пријатељима о стварима које вас муче, можда вам они не могу помоћи око решавања васе ситуације, али сам разговор  вас може растеретити.

- Разговарајте сами са собом, шта је то сто желите, шта је то што није добро за вас и покушајте то да исправите. Јака воља и жеља вам увек могу помоци. Немојте бити самокритични често вец и похвалите себе.

 - У колико мислите да не можете сами или уз помоц пријатеља избацити негативне емоције обратите се  психологу или психијатру они су увек ту да помогну стручним саветима. Немојте имати стид или страх од стручног лица у свету је сасвим  нормално имати личног терапеута. Данашњи начин живота, брзина, стрес то захтева.

Прочитајте још: Штити организам од болести: Ево због чега је здраво да пијете какао

Лечење паничног напада

Пре него што се обратимо стручном лицу за помоћ оно што морамо да знамо у случају паничног напада да нам се ништа неће десити и да ће брзо проћи. Прихватите чињеницу шта вам се дешава у тренутку. Суочавањем са страхом одупрете му се, страхом продубљујете агонију. Дубоко дисање може помоћи да се смиримо и вратимо нормалном току.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas