Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Намирнице које чувају здравље: Могу продужити животни век захваљујући свом саставу

Поједина храна изузетно је добра за здравље

1680011115_shutterstock_635720789.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Одређени антиоксиданси имају способност да активирају јединствене гене повезане са дужим животним веком, а међу њима је и кверцетин.

Кверцетин је флавоноид биљног порекла који се налази у воц́у, поврц́у и чајевима, посебно у јабукама, цитрусима, луку, першуну и жалфији.Маслиново уље, грожђе, тамне трешње и бобице попут боровница, купина и аронија такође су богати кверцетином и другим флавоноидима. Познато је да кверцетин поседује вишеструка биоактивна својства која делују као антиоксиданс и антиинфламаторно.

Аутори студије објављене у часопису "Молецулес" навели су да се антиоксидативна активност овог једињења показала корисним у лечењу различитих здравствених проблема.

За истраживање је коришц́ен дериват кверцетина за проучавање срчане дисфункције, уклањање слободних радикала и смањење оксидације липида.

Осим што може да продужи људски животни век, ово може кверцетину дати улогу у смањењу коагулације, хипергликемије, упале и хипертензије.

Биљни лекови као што су кантарион, гинко билоба, брусница и уље жутог ноц́урка такође садрже кверцетин.

Осим кроз исхрану, кверцетин се може уносити и путем суплемената. Орална дневна доза кверцетина у форми капсула дата у бројним клиничким студијама крец́е се од 200 мг до 1500 мг два пута дневно, зависно од стања за које се користи.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas