Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Не занемарујте симптоме које вам шаље тело, може бити веома опасно

У Србији је регистрован у чак три града вирус Западног Нила

1657008744_cesanje.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Током врелих летњих дана, све већи број је инсеката, посебно комараца. Недавно је објављено да су се у чак три града у Србији појавили комарци заражени вирусом Западног Нила. У питању су Пожаревац, Панчево и Београд. 

Прочитајте још: Три здраве навике које можете да уврстите у ЈУТАРЊЕ РУТИНЕ

2020. године први пут, после 8 година није забележен ниједан случај ове грознице код људи у Србији, иако су заражени комарци били присутни у 11 градова, и иако је ова грозница у Европи потврђена код 308 особа. То се међутим, није десило прошле, 2021. када је било заражених грађана.

Вирус Западног Нила који од комарца, а изазива енцефалитис или менингитис. На људе се преноси преко уједа инфицираног комарца, који постаје заражен када уједе птицу која носи овај вирус. Оно што је битно истаћи је да се вирус Западног Нила не преноси директним контактом једне особе са другом путем додира, пољупцем или неговањем инфициране особе.

Ризична група деловања вируса су старије особе

Иако је могућност да се неко зарази са вирусом Западног Нила врло мала, највише случајева у Сједињеним Америчким Државама је регистровано код особа старијих од 50 година. Људи ових година су подложнији развоју болести као као што су енцефалитис или менингитис, пише Стетоскоп.инфо

Вирус преноси и тиграсти и обичан комарац

Тиграсти комарац, познат као преносилац вируса "западног Нила", присутан је у петнаестак европских земаља и врло је бројан у нашем окружењу, посебно у Грчкој, Албанији, Црној Гори и Хрватској, али постоје индиције да се тиграсти комарци који припадају медитеранској врсти тих инсеката, налазе и у Србији, каже за "Политику" професор др Жељко Томановић са Биолошког факултета у Београду.

Који су симптоми вируса Западног Нила?

Највећи број људи који су инфицирани вирусом Западног Нила немају никакве симптоме или, пре потпуног оздрављења, показују благе знаке болести као што су повишена температура, главобоља и болови у телу. Код неких људи може да се јави благи осип или отечене лимфне жлезде. Код неких појединаца нарочито старих особа, вирус Западног Нила може да изазове озбиљну болест која ђелује на мождано ткиво. У врло озбиљним случајевима може да изазове стално оштећење живаца и да буде смртоносна.

Како се лечи?

Не постоји специфична терапија. Код озбиљнијих случајева прописује се интензивна подпорна терапија, односно хоспитализација, интравенозно (ИВ) давање течности и хране, подпора дисању уколико је потребна...

Шта треба да радим ако сматрам да имам енцефалитис Западног Нила?

Ако се покажу знаци енцефалитиса као што су повишена температура, слабост мишића и/или конфузија, потребно је да одмах затражите лекарску помоћ.

Шта могу да урадим да бих смањио ризик од инфекције вирусом Западног Нила?

Од маја месеца па до септембра када су комарци најактивнији потребно је предузети следеће мере предострожности:

Ако се налазите напољу од сумрака до зоре када су комарци најактивнији или ако се у току дана налазите на подручју где има корова, високе траве и жбуња, треба обући дуге панталоне, широке кошуље дугих рукава и чарапе и размотрити употребу средстава за одбијање инсеката.

Користите средства за одбијање комараца у складу са упутствима произвођача.

Никада не стављајте средства за одбијање инсеката на посекотине, ране или иритирану кожу.

Витамин Б, ултрасоничне направе и тамјан нису се показали делотворним против уједа комараца.

Како заштитити кућу и двориште?

Комарци полажу јаја у стајаћим или споро-текућим водама као сто су реке и потоци. Коров и висока трава обезбеђјују станиште за комарце на отвореном простору. Они могу да уђу у куће кроз отворене прозоре или врата па се трудите да обезбедите прозоре мрежом против комараца.

Уклоните металне кутије, пластичне контејнере, керамичке посуде или сличне контејнере у којима се може задржавати вода. Проверите да ли кровни олуци правилно одводе воду. Очистите запушене олуке на пролеће и јесен. Испразните воду из поклопаца базена.

Промените воду у кадама за купање птица свака три или четири дана.

Подсетите или помозите суседима да и они елиминишу места за размножавање комараца на својим поседима.

Ако ме уједе комарац да ли је вероватно да ћу се разболети?

Докази говоре да је могућност да се човек зарази и оболи од вируса Западног Нила врло мала. Људи старији од 50 година, а посебно старци су ти који ће највероватније озбиљно оболети ако се заразе и због тога посебно треба да припазе и да се заштите од уједа комараца.

Прочитајте још: Које је најбоље време да једемо ДИЊУ? Многима омиљена летња посластица

Мене је ујео комарац. Да ли је потребно урадити испитивање на вирус Западног Нила?

Болести као последица уједа комарца још нису уобичајене. Међутим потребно је да одмах посетите лекара ако се појаве симптоми као што су повишена температура, конфузија, слабост мишића, озбиљне главобоље и укоченост врата или ако ваше очи постану осетљиве на светло.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas