Oglas
· · Komentari: 0

Koje je najbolje vreme da jedemo DINJU? Mnogima omiljena letnja poslastica

Ne postoji bolje letnje osveženje od hladne dinje isečene na kockice

1656792129_honeydew-melon-1504727_1280.jpg
Foto: pixabay
Oglas

Iako je slatka, dinja spada u povrće. Jestivo je sve osim kore, njene semenke su bogate omega - 3 masnim kiselinama.

Jedna porcija dinje od oko 150 grama sadrži: 53 kalorije, 0,3 g masti, 13 g ugljenih hidrata, 1,4 g vlakana, 30% dnevne količine vitamina A, 78% dnevne količine vitamina C.

Iako je veoma slatka, dinja spada u povrće koje je pritom veoma zdravo zahvaljujući vitaminima i mineralima (kalijum, magnezijum, folna kiselina, fosfor…) Obiluje antioksidansima kolinom, zeaksantinom i beta karotenom, koji štite telo od slobodnih radikala i sprečavaju razvoj mnogih bolesti, a posebno su korisni za zdravlje očiju.

Pročitajte još: Smršajte i do 5 kg za samo 3 dana: TRODNEVNA dijeta koja obećava neverovatne rezultate

Obilje vitamina C jača imunitet, a pomaže i u proizvodnji kolagena koji održava kožu mladalačkom i svežom. Isto dejstvo ima i vitamin A koji dinja takođe sadrži.

Dinja sadrži 90 odsto vode što je čini savršenom namirnicom za vrele letnje dane. Pošto sadrži oko 10 odsto dnevnih potreba za kalijumom, pomaže u regulaciji krvnog pritiska, štiti od kardiovaskularnih bolesti i sprečava grčeve mišića. Kalijum takođe pomaže u održavanju ravnoteže elektrolita u telu i smanjuje zadržavanje vode.

Osim vode, dinja sadrži i dosta vlakana. Ona su važna za probavu. Ako imate problem sa zatvorom, pojedite nekoliko kriški ove poslastice.

Pročitajte još: "Čija voda": Svi su oduševljeni dejstvima ovog čudesnog napitka, pravi se lako, a pomaže ubrzanom mršavljenju (VIDEO)

Pošto je „teška za stomak“ preporuka je da se jede pre obroka ili kao zasebno jelo. Osobe koje imaju problem s bubrežnim bolestima treba da je jedu u ograničenim količinama.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas