· · Коментари: 0
АНАЛИЗА КРВИ

Шта значи повишен ЦРП и како се чита анализа крви? Докторка Тодоровић одговара на питање

Када се у лабораторијским анализама покаже повишен ЦРП, то указује да у организму постоји упални процес.

1613394987_Untitled.jpg
Фото: Принтсцреен/Yоу Тубе/КлиничкицентарСрбије

Овај параметар из крви - Ц реактивни протеин повишен је и у случају инфекције вирусом корона, а његове вредности могу да остану увећане и након прележаног ковида.

Прочитајте још: 6 МАГИЧНИХ КРИСТАЛА: Донеће добре вибрације, позитивну енергију и благостање

Професор др Милена Тодоровић Балинт, хематолог Универзитетког клиничког центра Србије, каже да повећан ниво ЦРП у крви након ковида може да заостане због бактеријске суперинфекције, која се неретко јавља као компликација инфекције САРС-КоВ2 вирусом:

- Вредности ЦРП изван нормале могу да остану и када упални процес није у потпуности излечен, у смислу непотпуне санације упале плућа. А, уколико су његове вредности значајније повишене или имају динамику раста, треба се јавити лекару.

Кључна 48 сата
Саговорница каже да ниво ЦРП између 10 до 40 мг/л указује на благу упалу, док онај од 40 до 200 мг/лзначи тежи упални процес:- ЦРП почиње да расте за шест до девет сати од појаве упале, а максимум достиже за 48 часова. Резултате би требало да тумачи искључиво лекар, јер он може да повеже вредности ЦРП са осталим параметрима крвне слике, а то су леукоцитарна формула, као и биохуморални статус, седиментација и фибриноген.
У тешким бактеријским инфекцијама достиже 200!

У случају тежих, поготово, бактеријских инфекција вредности ЦРП могу да буду и изнад 200 мг/л.

Прочитајте још: Зелени или црни чај? Можда сте живели у заблуди, али ово нису ИСТИ НАПИЦИ! Ево и који је здравији

- Код бактеријске инфекције уз повећан ЦРП, у леукоцитарној формули бележи се значајна предоминација неутрофилних гранулоцита, док код вирусних инфекција у леукоцитарној формули доминирају лимфоцити уз нормалне или благо повишене вредности ЦРП - каже др Тодоровић.

Нису само инфекције разлог повишеног ЦРП-а!

За повећану концентрацију ЦРП у крви нису одговорне само инфекције, већ и многа друга стања.

- Повишене вредности ЦРП могу да се јаве и код различитих малигних обољења, затим након срчаног удара, као и након траума ткива постоперативно - каже наша саговорница. - Такође, повишене вредности ЦРП срећу се и код системског лупуса, реуматоидног артритиса, системске склерозе. Ретко се његова благо повишена вредност може наћи и код постојања алергијских реакција и у последњем кварталу трудноће. Благо повишене вредности ЦРП, до 40 мг/л се могу видети и код старијих особа и код пушача.
Ипак, једно је сигурно, ако сте потпуно здрави, ЦРП мора да буде у нормали.

Прочитајте још: Зелени или црни чај? Можда сте живели у заблуди, али ово нису ИСТИ НАПИЦИ! Ево и који је здравији

- Истраживања здраве популације показала су да се код мање од два одсто људи могу видети нешто ниже вредности ЦРП од референтних, али се оне сматрају физиолошким - каже др Тодоровић Балинт. - Зато је важно да овај налаз из крви буде уредан, поготово у случају планиране хируршке интервенције, јер ако је повишен, већи је ризик од постоперативних компликација.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.