Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
квалитет

ОПРЕЗ! Ево како да избегнете лажно есенцијално уље: Један тест решава дилему!

Лако је купити есенцијална уља, али одабир есенцијалног уља високог квалитета може бити све само не лако.

1625057938_essential-oils-1958549_1920.jpg
ФОТО: Пиксабеј
Oglas

Када је реч о есенцијалним уљима, важно је имати на уму да пристајање на најјефтинију опцију није увек најбољи избор.

Да би била ефикасна, требало би да буду 100% чиста, у супротном трошите свој тешко зарађени новац, јер уља ниског квалитета не нуде благодати које пружа висококвалитетно есенцијално уље.

Прочитајте још: Да ли знате која је ово биљка? Њено уље је једно од најмоћнијих бораца против бактерија, гљивица и вируса! (РЕЦЕПТ)

Како препознати есенцијално уље ниског квалитета?

1. Врста контејнера

Чување уља у стакленој посуди је неопходно због јаких хемијских једињења у уљу која се распадају и реагују у контакту с пластиком.

Ставите једну кап на бели папир (папир за рачунарски штампач одлично функционише), а затим га оставите да се осуши, уколико остане мрља на папиру, то није есенцијално уље..

Стакло такође мора бити тамне боје, попут јантарне или тамноплаве, како би се уље сачувало од ултраљубичасте разградње. Ако уље купујете лично, у продавници здраве хране, будите сигурни да су бочице на хладном месту - ако су изложене топлоти, то може проузроковати негативне промене у хемијском саставу уља.

Фото: Пиксабеј

2. Име уља

Већина људи купује есенцијална уља онлајн. Ако сте један од њих, док додајете у своју корпу, уверите се да Интернет продавница садржи уобичајени назив уља као и латински назив. Ако нема латинског назива , то је можда неесенцијално уље којем је једноставно додан парфем који му даје мирис. 

У највећем броју случајева, есенцијално уље цитруса не пролази тестове чистоће и садржи у себи пестициде.

3. Јефтино уље

Као што је поменуто, најјефтиније није увек опција. Такође, одабир есенцијалног уља са највишом ценом не мора нужно указивати на то да је висококвалитетно. Добра идеја је бити опрезан због есенцијалног уља са врло ниском ценом. Есенцијално уље високог квалитета обично има прилично високу цену. То је зато што је за његову производњу потребна запањујућа количина биљака.

4. Како је убрано и произведено

Пошто се есенцијална уља стварају из биљака, куповина органског уља је важна како би се избегла потенцијална контаминација пестицидима. Иако већина брендова носи званични печат УСДА, требало би да потражите и уље које је означено као „дивље рађено“ или нека слична ознака. То значи да је биљка која се користила за уље сакупљана у дивљини, а није обрађивана - што указује на то да није прскана хемикалијама. Доказано је да је у највећем броју случајева, уље цитруса оно које садржи највише пестицида.

Фото: Пиксабеј

5. Нема изјаву у о чистоћи уља на амбалажи

На етикети увек треба да буде назначено да ли је есенцијално уље 100% чисто есенцијално уље. Ако нема те изјаве, то значи да постоји велика шанса да је измењено или помешано са нечим другим. Да би уље било ефикасно, оно мора бити чисто.

Уколико уље стално мирише потпуно исто, сваки пут кад га купите, онда постоји велика шанса да компанија додаје хемикалије, вероватно синтетичке, да би постигла исти профил мириса.

6. Мирис

Ако уље купите од исте компаније, али оно не мириши као остало исте врсте коју сте купили, то је заправо добар знак.

Уколико уље стално мирише потпуно исто, сваки пут кад га купите, онда постоји велика шанса да компанија додаје хемикалије, вероватно синтетичке, да би постигла исти профил мириса. Иако хемијски састојци уља могу остати исти, однос сваког од њих неће. Много је ствари које ће утицати на мирис. Количина кише коју је усев примио, температура ваздуха, дужина вегетације, садржај тла итд. - слично вину. Вино из исте сорте грожђа, узгајано на истом месту, од истог произвођача, може из године у годину дати знатно различито вино по укусу.

7. Како капље

Када одврнете поклопац, обратите пажњу на то како је заптивено. Требало би да буде запечаћен нечим што се назива „редуктор отвора“. То је утикач који контролише колико капи излази истовремено. То није само корисно како бисте осигурали да добијете праву дозу, већ такође продужава рок трајања уља које је склоно оксидацији, ограничавајући његову изложеност ваздуху. Покушајте да избегавате и капаљке направљене од пластике или гуме - и један и други материјал се обично распадају, што ослобађа синтетичке нечистоће у уље.

8. Не пролази тест чистоће

Обавезно тестирајте своје уље на чистоћу када га купите. Да бисте то урадили, једноставно ставите једну кап на бели папир (папир за рачунарски штампач одлично функционише), а затим га оставите да се осуши.

Прочитајте још: Научите како се једе ЖИВА КОПРИВА и директно унесите витамине: Бодље се уклањају једноставним потезом (ВИДЕО)

Ако је остао уљани траг, то није чисто есенцијално уље. Постоје изузеци, јер су нека уља дубље боје и теже конзистенције и могу оставити благу нијансу иза себе, мада не би требало да буду масна. Ти изузеци укључују сандаловину, уље пачулија и немачку камилицу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas