Ароматичан и препознатљив по свом земљаном мирису, оригано није само незаобилазан зачин медитеранске и блискоисточне кухиње
Било да га користимо свежег, осушеног или као етерично уље, његова благотворна својства одавно су позната.
Додаје се месу, риби, поврћу, сосевима, чорбама и, наравно, незаобилазан је у припреми пице и тестенине.
Али оригано је много више од зачина – користи се вековима за ублажавање бројних здравствених тегоба, од прехладе и кашља до проблема са варењем и кожом.
Природни извор моћних антиоксиданаса
Оригано је зачин пун антиоксиданаса који успоравају старење и штите наше ћелије од оксидативног стреса.
Захваљујући спојевима као што су карвакрол и тимол, оригано штити здравље коже, очију, срца и мозга – и помаже вам да се осећате млађе и снажније.
Природни антибактеријски савезник
Етерично уље оригана показало је невероватну антибактеријску моћ
Научне студије су потврдиле да успешно делује против различитих сојева бактерија, укључујући Ешерихију коли, која често изазива тровање храном. Чак и суви оригано садржи корисне супстанце које јачају наш имунитет и штите дигестивни тракт.
Помаже у борби против упала
И свеж и сушен оригано има антиинфламаторна својства. Посебно је ефикасно његово уље које помаже код хроничних упала повезаних са стањима попут артритиса, алергија, па чак и Алцхајмерове болести.
Локална примена екстракта може да помогне код акни, псоријазе, уједа инсеката и болова у мишићима.
Природна заштита од вируса
Истраживања потврђују да етерично уље оригана може успорити ширење вируса и ојачати отпорност организма, нарочито у сезони прехлада и грипа.
Здравље срца
Оригано може да смањи ниво лошег холестерола (ЛДЛ), што дугорочно смањује ризик од срчаних обољења, срчаног и можданог удара.
Карвакрол, његов кључни састојак, штити крвне судове и подстиче бољу циркулацију.
Како користити оригано?
Додајте га јелима свакодневно
Користите етерично уље уз савет стручњака
Можете га користити и као чај за јачање имунитета
Оригано је мала зелена биљка са великом снагом. И не заборавите, није само омиљени зачин, већ и озбиљан чувар здравља – зато му увек направите место у свом тањиру (и у својој апотеци из природе).
(Блиц Жена)
БОНУС ВИДЕО