· · Коментари: 0
САВЕТИ

Ово је најбољи положај за добар сан

Спавање треба да буде уживање и одмор за тело и психу, а никако мучење за организам.

1608922197_sleep-1209288_640.jpg
Фото: Пиxабаy

Дужина сна треба да износи између седам и осам сати, а положај је најбољи на леђима или боку.

Прочитајте још: Пет важних детаља које "ПРАВИ" мушкарци воле на женама

Сан је непоходна супстанца коју сваки организам конзумира, а непоходан је за зравље, како физичко, тако и психичко. Треба одредити најбољи положај за спавање и навићи тело на њега.

- Положај при спавању који је најбезбеднији у смислу избегавања бола у вратном и лумбалном делу кичменог стуба свакако је спавање на леђима. Поред тога што не доводи до појаве тегоба у кичменом стубу, нормална је пасажа хране кроз систем за варење и нема притиска на желудац, па ни рефлукса киселине, не потенцира стварање бора на лицу и нема притиска на дојке код жена - физијатар

Последице лошег сна и неправилног положаја су:  Срчане сметње, поремећај рада штитне и других жлезда. Промена расположења, пад концентрације, физичка исцрпљеност и повећање нивоа стреса

Она наводи да је такође за спавање добар и положај на боку, јер се уклапа у природну закривљеност кичме.

Фото: деспоситос

- Највише људи спава у бочном положају који је добар јер омогућава задржавање физиолошких кривина кичменог стуба. Овај положај се посебно препоручује трудницама, и то на левом боку јер је тако најбоље за проток крви. Такође, ређе људи хрчу при спавању у бочном него у леђном положају -  каже др Митровић.

С друге стране, каже да је најнездравији положај за спавање - на стомаку
- Положај који најчешће доводи до појаве бола у вратном или крснослабинском делу кичменог стуба је свакако спавање на стомаку. Тада је врат све време у положају максималне, форсиране ротације, што се често заврши развојем синдрома вратне кичме, дегенерацијом. Пацијент се буди с осећајем бола и укочености у вратном делу, а такође постоји притисак у правцу изравнања физиолошке лумбалне лордозе кичме, што може бити узрок бола у крснослабинском делу кичменог стуба- наглашава докторка.

НАЈБОЉИ ЈАСТУК

Онај који главу и врат држи у неутралном положају, а висина зависи од ширине раменог појаса

НАЈБОЉИ ДУШЕК

Онај чија ће тврдоћа обезбедити одржавање физиолошких кривина кичме (када легнете на страну, рамена и кукови не пропадају), а истовремено треба да буде довољно мек и обезбеди комфор сна.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.