Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
рецепт за срећу

Ово су 4 основна хормона за срећу: Ево како да УКЉУЧИТЕ сваки појединачно

На ваше расположење утичу многе ствари - и добре и лоше, и из унутрашње средине и из спољашње.

1654283051_people-g0dece4bc4_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Провођење времена са вољеном особом или пријатељем може то побољшати. Седење у гужви неочекиваног саобраћаја може га покварити.

Прочитајте још: Када су у питању положаји за спавање, најбоље је лежати на боку, а ево и ЗАШТО

Али ваше расположење је компликованије од ситуација и окружења са којима се сусрећете. Треба узети у обзир и хемију вашег мозга.

Између ситуације која вас задеси и вашег реаговања на њу, хемикалије које се називају неуротрансмитери и хормони помажу вашем мозгу да разуме, процене и саопште вам оно што доживљавате. Ови различити неуротрансмитери и хормони имају специфичне послове - сваки се активира на одређени начин, сигнализира одређене емоције и стимулише одређена подручја вашег мозга.

Када је реч о срећи, посебно, примарне сигналне хемикалије укључују:

  • Серотонин
  • Допамин
  • Ендорфини
  • Окситоцин

Ево шта треба да знате о овим хормонима среће, укључујући савете за активирање хемије у мозгу за добро расположење коју они пружају како би вам помогли да побољшате расположење:

1. Серотонин:

Серотонин је хормон за расположење. Ваш осећај и начин реаговања на околину зависиће од серотонина. Када сте позитивни и насмејани и разиграни са вашим окружењем и заиста се осећате у себи разиграно, значи да су вам нивои серотонина сасвим у реду. Уколико имате проблем са мањком серотонина, он се може "изазвати" свакодневно на следеће начине:

  • Медитација
  • Исхрана 
  • Афирмације 

2. Допамин 

Хормон среће задовљства и система награђивања. Овај хормон може да се активира доприм шопингом например. Или када сте срећни у љубави, или када добијете феноменалну храну у ресторану. Дакле све што има везе са ужитком, то покреће овај хормон среће. Може се рећи да је овај хормон везан за материјализам, те ће вас и такве ствари покретати. Уколико имате мањак овог хормона, можете га изазвати овако: 

  • Будите креативни и удовољавајте себи онако хедонистички
  • Слушајте музику стално 
  • Чините добра дела за друге

3. Ендорфин 

Уколико осећате стрес или бол, значи да имате низак ниво ендорфина. Углавном овај хормон је доста пољуљан у модерној данашњици. Његови завидни нивои спречавају да се осећате нервозно. Уколико сматрате да немате довољно ендрофина, можете га изазвати на следећи начин: 

  • Вежбајте
  • Гледајте смешне клипове или комедију
  • Једите црну чоколаду 

4. Окситоцин 

Ово је хормон љубави. Било да је осећате према партнеру, детету, родитељима, пријатељима или потпуним странцима - једноставно имате љубави за све људе. Мањак овог хормона можете да вам створи и социјалну анксиозност, али добра ствар је да његови ниски нивои нису тако чести као код ендорфина или серотонина например. Ево како да га покренете, уколико сматрате да имате мањак окситоцина: 

  • Загрљај
  • Социјализација
  • Љубазност 

 

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas