Oglas
· · Komentari: 0
recept za sreću

Ovo su 4 osnovna hormona za sreću: Evo kako da UKLJUČITE svaki pojedinačno

Na vaše raspoloženje utiču mnoge stvari - i dobre i loše, i iz unutrašnje sredine i iz spoljašnje.

1654283051_people-g0dece4bc4_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Provođenje vremena sa voljenom osobom ili prijateljem može to poboljšati. Sedenje u gužvi neočekivanog saobraćaja može ga pokvariti.

Pročitajte još: Kada su u pitanju položaji za spavanje, najbolje je ležati na boku, a evo i ZAŠTO

Ali vaše raspoloženje je komplikovanije od situacija i okruženja sa kojima se susrećete. Treba uzeti u obzir i hemiju vašeg mozga.

Između situacije koja vas zadesi i vašeg reagovanja na nju, hemikalije koje se nazivaju neurotransmiteri i hormoni pomažu vašem mozgu da razume, procene i saopšte vam ono što doživljavate. Ovi različiti neurotransmiteri i hormoni imaju specifične poslove - svaki se aktivira na određeni način, signalizira određene emocije i stimuliše određena područja vašeg mozga.

Kada je reč o sreći, posebno, primarne signalne hemikalije uključuju:

  • Serotonin
  • Dopamin
  • Endorfini
  • Oksitocin

Evo šta treba da znate o ovim hormonima sreće, uključujući savete za aktiviranje hemije u mozgu za dobro raspoloženje koju oni pružaju kako bi vam pomogli da poboljšate raspoloženje:

1. Serotonin:

Serotonin je hormon za raspoloženje. Vaš osećaj i način reagovanja na okolinu zavisiće od serotonina. Kada ste pozitivni i nasmejani i razigrani sa vašim okruženjem i zaista se osećate u sebi razigrano, znači da su vam nivoi serotonina sasvim u redu. Ukoliko imate problem sa manjkom serotonina, on se može "izazvati" svakodnevno na sledeće načine:

  • Meditacija
  • Ishrana 
  • Afirmacije 

2. Dopamin 

Hormon sreće zadovljstva i sistema nagrađivanja. Ovaj hormon može da se aktivira doprim šopingom naprimer. Ili kada ste srećni u ljubavi, ili kada dobijete fenomenalnu hranu u restoranu. Dakle sve što ima veze sa užitkom, to pokreće ovaj hormon sreće. Može se reći da je ovaj hormon vezan za materijalizam, te će vas i takve stvari pokretati. Ukoliko imate manjak ovog hormona, možete ga izazvati ovako: 

  • Budite kreativni i udovoljavajte sebi onako hedonistički
  • Slušajte muziku stalno 
  • Činite dobra dela za druge

3. Endorfin 

Ukoliko osećate stres ili bol, znači da imate nizak nivo endorfina. Uglavnom ovaj hormon je dosta poljuljan u modernoj današnjici. NJegovi zavidni nivoi sprečavaju da se osećate nervozno. Ukoliko smatrate da nemate dovoljno endrofina, možete ga izazvati na sledeći način: 

  • Vežbajte
  • Gledajte smešne klipove ili komediju
  • Jedite crnu čokoladu 

4. Oksitocin 

Ovo je hormon ljubavi. Bilo da je osećate prema partneru, detetu, roditeljima, prijateljima ili potpunim strancima - jednostavno imate ljubavi za sve ljude. Manjak ovog hormona možete da vam stvori i socijalnu anksioznost, ali dobra stvar je da njegovi niski nivoi nisu tako česti kao kod endorfina ili serotonina naprimer. Evo kako da ga pokrenete, ukoliko smatrate da imate manjak oksitocina: 

  • Zagrljaj
  • Socijalizacija
  • LJubaznost 

 

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

 

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas