· · Коментари: 0

ПОЈЕДИТЕ ОВУ ВОЋКУ ЈЕДАН САТ ПРЕД САН: Спаваћете слатко као беба, а најлепше је буђење

Најважнији хормон за спавање је мелатонин, а његов прекурсор је серотонин. Зато треба јести киви и трешње, у којем га има, пред сан

1678719126_shutterstock_2140153271.jpg
Пхото: Схуттерстоцк

Најважнији хормон за спавањеје мелатонин, којег производи наша пинеална жлезда. Што је дужи сан, више ће бити и мелатонина, који утиче и на женске хормоне и помаже у регулисању менструалног циклуса.

Овај хормон се бори и против дегенерације нерава, убрзане током Алцхајмерове или Паркинсонове болести. Његова производња у телу је највећа пред сам пубертет, а онда се стабилизује до 40. године. После 90. године, ниво мелатонина опада.

Научници су открили да супстанце које утичу на мелатонин можемо наћи и у храни. Конкретно, серотонин и антиоксиданси којих има у неком воћу може да помогне да лакше заспимо, дуже спавамо и ређе се будимо. Такав је случај са трешњама, као и кивију који је доступан у дужем периоду током године.

Фото: Схуттерстоцк

Најважнији хормон за спавање је мелатонин, а његов прекурсор је серотонин. Зато треба јести киви и трешње, у којем га има, пред сан.

Јединствени хемијски састав чини их благотворним за све оне који имају муке са сном. Серотонин је, заправо, прекурсор мелатонина.

Истраживања су показала да је довољно појести киви један сат пре спавања, сваке вечери током четири недеље. Код трећине испитаника је, захваљујући томе, дошло до значајно ранијег падања у сан и много ређег буђења.

Њихово укупно време спавања, баш као и ефикасност сна, односно количина одмора су се значајно повећали, тврде истраживачи.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.