· · Коментари: 0

Савршен чистач дисајних путева: Рен обожавамо да једемо, а да ли знате КАКО утиче на здравље?

Вишегодишња зељаста биљка белог корена и цветова богата је витаминима Ц, Б1, Б6, гвожђем и калцијумом, док у мањим количинама располаже и магнезијумом, фосфором и витамином Б2

1653303304_julia-topp-Xz4M49O8QcE-unsplash.jpg
Пхото:Унспласх

Осим у исхрани, њен корен се користи и за лечење. Одличан је чистач организма и има антибиотско и антиканцерогено дејство, за шта су заслужни састојци гликозид синигрин и алил изотиоцианат.
У народу се користи за чишћење крви, бројне респираторне проблеме (најчешће у комбинацији са медом), избацивање камена и песка из бубрега, као лек против болести плућа, реуме, гихта, кијавице, за избацивање секрета из дисајних путева... Стимулише пробаву, ублажава болове у зглобовима, кашаљ (у нарендан рен додајте мало јабуковог сирћета и меда, па неколико пута дневно узимајте по кашику), добар је за нервни систем, детоксикацију организма, штити од прехладе, смирује инфекције десни... Низ болести чије симптоме може да ублажи је подужи.

Не препоручује се једино деци и особама које имају чир на желуцу, гастритис, обољења коже, осетљиво дебело црево и поремећај штитне жлезде

Зато вам педлажемо само неколико рецепата које можете да испробате, уз напомену да рен, када се изложи ваздуху и топлоти, губи оштрину, тамни и мења укус, односно постаје горак. Желите ли да, када га нарендате, остане што дуже свеж, обавезно га чувајте у фрижидеру, али га претходно помешајте са шећером и сирћетом или лимуновим соком. Такође, веома је важно да знате да не могу да га конзумирају сви. Ово се најпре односи на децу, чија су кожа и дигестивни тракт преосетљиви, али и за особе које имају чир на желуцу, гастритис, раздражљиво дебело црево, обољења коже, као и поремећај штитне жлезде. Сви остали могу да уживају у његовом укусу конзумирајући га најчешће уз месо.

За боље памћење

Потребно је:

  • 125 грама рена,
  • 4 лимуна,
  • 3 кашике меда,
  • 2 кашике цимета,
  • комадић ђумбира

Пхото:Унспласх​

Изблендирајте рен и ђумбир, додајте свеже исцеђен лимунов сок, а затим и мед и цимет, па енергично промешајте. Смесу чувајте у стакленој посуди и двапут дневно, током три недеље, пре јела, узимајте по кашику. Како ова смеса уједно убрзава метаболизам и топи масти, практикујте да пре тренинга узмете по кашику.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији(ФОТО)

Ако имате упалу синуса

У шерпу нарендајте рен, улијте мало воде, па ставите на загрејану ринглу. Кад вода почне да испарава, шерпу склоните с ватре, одмах се нагните над њу, прекријте главу пешкиром и десетак минута удишите испарење, најбоље пред спавање.

Каша против астме

Потребно је:

  • 4 кашике ренданог рена,
  • 1 шоља јабуковог сирћета,
  • мед

Пхото:Унспласх

Рен помешајте са сирћетом и кувајте на тихој ватри. Процедите кад рен омекша и добијеној количини течности додајте исту количину меда. Процеђену течност још мало кувајте с медом. Маса треба да се згусне. Затим помешајте кувани део и рен и оставите да се охлади. Чувајте у фрижидеру и конзумирајте по кашику ујутру и увече.

Обољења срца и крвних судова

Потребно је:

  • 5 кашика наренданог рена,
  • 3 лимуна,
  • 2 чаше меда

Помешајте рен са соком од три лимуна и медом. Мешавину чувајте поклопљену на хладном месту и узимајте по кашичицу три пута дневно, сат пре јела. Чините то током два месеца.

Облога

Нарендајте рен, убаците га у памучну тканину и ставите на болно место, водећи рачуна да платно буде у додиру с кожом. Кад осетите пецкање, склоните облог - рен може веома да изиритира кожу, па би било добро да је пре стављања облога намажете маслиновим уљем. Препоручује се особама које имају реуму и артритис.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.