Oglas
· · Komentari: 0
HORMON SREĆE

SEROTONIN: Kojom hranom možemo pojačati naš hormon sreće?

Istraživanje pokazuje da nivoi serotonina mogu uticati na raspoloženje i ponašanje, a seratonin je obično povezana sa dobrim osećanjem i dužim životom.

1648133572_happiness-ge60e56c14_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Šta je serotonin?

Serotonin je hormon za koji se veruje da deluje kao stabilizator raspoloženja. Kaže se da pomaže pri zdravim navikama spavanja, kao i da podiže vaše raspoloženje. Suplementi mogu povećati nivoe serotonina preko aminokiseline triptofana. 

Pročitajte još: Znakovi koji ukazuju na to da nam NEDOSTAJU masti u ishrani: Šta sve naše telo ne može bez njih?

Ali za prirodniji pristup mogućem povećanju nivoa serotonina, možete pokušati da jedete hranu koja sadrži triptofan. Poznato je da se nedostatak triptofana primećuje kod onih sa poremećajima raspoloženja kao što su depresija i anksioznost.

Ovo su namirnice koje mogu pomoći u povećanju nivoa serotonina.

1. Jaja

Protein u jajima može značajno povećati nivoe triptofana u krvnoj plazmi, prema istraživanju iz 2015. godine. Profesionalni savet: Ne izostavljajte žumance! Žumance je izuzetno bogato triptofanom.

2. Sir

Sir je još jedan odličan izvor triptofana. Ukusni favorit koji možete napraviti jeste makarone sa sirom, gde se kombinuje sir sa jajima i mlekom, koje je takođe dobar izvor triptofana.

3. Ananas

Decenijama se pokazalo da ananas sadrži serotonin. Imajte na umu da dok neke druge biljke, kao što je paradajz, povećavaju serotonin dok sazrevaju, to nije slučaj sa ananasom - zato ih nabavite dok su sveži!

4. Tofu

Proizvodi od soje su bogati izvori triptofana. Tofuom možete zameniti skoro svaki protein, u skoro svakom receptu, što ga čini odličnim izvorom triptofana za vegetarijance i vegane. Tofu je takođe bogat izvor kalcijuma. 

5. Orašasti plodovi i semenke

Orašasti plodovi i semenke sadrže triptofan. Studije pokazuju da konzumiranje šake orašastih plodova dnevno može smanjiti rizik od smrtnosti od raka, srčanih bolesti i respiratornih problema. Orašasti plodovi i semenke su takođe dobri izvori vlakana, vitamina i antioksidanata.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas