Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Здравље

СПЕЦИЈАЛИСТА ОРТОПЕДСКЕ ХИРУРГИЈЕ САВЕТУЈЕ: Реагујте пре него што операција колена постане једино решење

На операције кука или колена у Србији пацијенти треба да сачекају дужи временски период.

1601648095_Exedol---dr-Glii.jpg
Фото: Промо
Oglas

Листе чекања су велике, а да ли можете да помогнете својим зглобовима и одложите операцију разговарали смо са Асс. др сци. мед. Миодрагом Глишићем, специјалистом ортопедије са трауматологијом са Института за ортопедско- хируршке болести ‘Бањица’.

Операција колена може да пружи олакшање од болова насталих услед остеоартритиса, али постоје и други третмани које би требало пробати пре свега, јер могу да одложе потребу за операцијом, каже на самом почетку разговора др Глишић. Само је битно реаговати на време.

Остеоартритис се јавља када се хрскавица на крајевима костију троши, чинећи зглоб болним и отеченим. Како остеоартритис напредује, могу се формирати коштане израслине зване остеофити, а мали комадићи кости или хрскавице могу се одломити у зглобу. То доводи до реактивног синовитиса- упале која погоршава стање, и утиче на то да се хрскавица још више троши.

У почетку болест зглобова може проузроковати одређени бол и укоченост, али може напредовати до те мере да је тешко обављати и најосновније покрете - устати из кревета, обући се, попети се или сићи низ степенице. Такође, ако навикнете на дуготрајно седење и лежање због болова, то може довести до гојазности, дијабетеса, болести срца и високог крвног притиска, а повећава се и ризик од падова, наводи Асс. др сци. мед Миодраг Глишић.

Могућности третмана остеоартритиса колена пре хирургије

Остеоартритис се не може излечити, али можете предузети кораке који ће вам помоћи код болова и укочености, и успорити ток болести. Увек се препоручује губитак килограма и смањивање активности које могу довести до оштећења колена.

Све оне активности које мање оптерећују ваше зглобове - попут пливања или вожње бицикла могу вам помоћи да изгубите килограме, а мање оптерећују ваше зглобове и јачају мишиће око колена. Истезање и јога, такође могу ублажити укоченост. Коришћење помагала, попут штапа, такође представља једну од опција за уклањање притиска са колена, каже др Глишић. Лекар може предложити и физикалну терапију за јачање и истезање мишића око колена.

Противупални лекови су први корак у ублажавању болова. Међутим, они имају нежељене ефекте попут болова у стомаку, горушице и оштећења јетре. Зато пацијентима увек најпре препоручујем суплементе на бази хондроитина и глукозамина. У апотекама постоји велики број оваквих препарата, али ја препоручујем оне који нису животињског порекла и имају иновативни процес производње. Такви препарати су пречишћени, не изазивају алергијске реакције и не оптерећују гастроинтестинални тракт. Поред тога имају мали молекул па им је искористљивост у организму чак 43% боља. Такав производ код нас је Еxедол®. Ове капсуле саветујем пацијентима у свакодневној клиничкој пракси, и напомињем да треба да буду упорни, да капсуле користе у дужем временском периоду, како би на природан начин решили проблем.

Следећи корак су често ињекције кортикостероида, које су врло ефикасне у смањењу болова и смањењу упале, наводи др Глишић. Међутим, корист је краткорочна и ињекције кортикостероида могу да наштете ако се често користе. Убризгавање хијалуронске киселине у зглоб, још једна је опција која може побољшати симптоме остеоартритиса колена.

Када је време за разматрање хируршке интервенције?

Пошто се остеоартритис временом погоршава, можда ћете доћи до тачке када други третмани више неће бити ефикасни. Лекар ће вам прегледати зглоб на рендгену, а када клинички преглед покаже зглобне крепитације, последицу трење костију о кост - можда је време да размислите о операцији колена. Док размишљате о операцији, имајте на уму ова питања: Да ли је бол неиздржив? Да ли вам је колено постало нестабилно? Да ли то утиче на ваше свакодневне активности, попут ходања? Да ли бол утиче на ваш посао и тиме угрожава ваше издржавање? Да ли остеоартритис узрокује проблеме са спавањем?

Други фактор су ваше године. Људи у четрдесетим и педесетим годинама имају тенденцију да буду мање задовољни операцијом замене колена јер често желе да буду активнији него што имплантати у колену дозвољавају, каже др Глишић. Након периода опоравка, већина људи се враћа свим функцијама, укључујући враћање на свакодневне активности без болова.

Разговарајте са својим лекаром о могућностима третмана болова код остеоартритиса у колену како бисте утврдили да ли је, и када, операција једино решење за вас, напомиње на крају разговора специјалиста ортопедске хирургије Асс. др сци. мед Миодраг Глишић.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas