Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта да једете (или не) када вас боли стомак

Када вас боли стомак, грчи или осећате да бисте могли да повратите, последња ствар коју желите да урадите је да поједете нешто што погоршава стање

1648044785_breakfast-g21558d7bb_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Може бити још теже знати шта да покушате ако сте повраћали или имате дијареју. Али неке намирнице могу вам дати хранљиве материје које су вам потребне, а да се не осећате горе.

Почните са течностима

Ствари попут спортских пића, бистре чорбе или кокосове воде садрже минерале који су вам потребни као што су калијум, калцијум и натријум (сол).

Пробајте: банане

Лако се сваре и имају пуно калијума - важног минерала који можете почети да губите ако имате дијареју или сте повраћали. 

Прочитајте још: Све време смо ПОГРЕШНО ВЕЗИВАЛИ ПЕРТЛЕ – постоји ШЕСТ различитих начина у зависности од вашег ТИПА СТОПАЛА (ФОТО)

Пробајте: пиринач

Уверите се да је обичан бели пиринач. Дивљи, смеђи или црни пиринач — генерално здрав — теже се вари, посебно код узнемиреног стомака. Скробна храна са ниским садржајем влакана, попут белог пиринча, такође може да вам помогне да учврстите столицу и зауставите дијареју која може да дође заједно са стомачним тегобама.

Млеко, сир и сладолед су све не-не код узнемиреног стомака. Ваше тело их је тешко сварити, делом зато што су богати мастима

Пробајте: сос од јабуке

Лако се вари и има пуно хранљивих материја, укључујући пектин — врсту влакана која се раствара у води. Може повећати вашу столицу и помоћи да се решите дијареје.  

Фото: Пиксабеј

Пробајте: Тост

Једноставан тост од белог хлеба је бољи од целих житарица богатих влакнима када имате узнемирен стомак. Цело зрно има врсту влакана која је добра када нисте болесни, али може погоршати несрећни стомак, посебно ако имате дијареју или мучнину. 

Следећи кораци

Ако се та храна задржи, можете почети да се гранате на ствари попут печеног кромпира и можда пилећих прса без костију и коже. Када се осећате боље и нисте повратили или имали дијареју у року од 24 до 48 сати, можете покушати да додате мало воћа и поврћа.

Немојте јести: млечне производе

Млеко, сир и сладолед су све не-не код узнемиреног стомака. Ваше тело их је тешко сварити, делом зато што су богати мастима. Обичан, немасни јогурт понекад може бити у реду, али почните с мало и видите како ће ићи.

Немојте јести: пржену храну

Они имају пуно уља и масти, па их је теже сварити. Пржена храна није одлична за вас чак ни када сте здрави, али може још више погоршати већ узнемирени стомак.

Прочитајте још: 6 НАЧИНА ДА СЕ ОЧИСТИТЕ КАДА НЕМА ВОДЕ: Уље каранфилића ћете сигурно желети да имате при руци

Немојте пити: газирано

Мехурићи могу бити проблем, јер гас доспева у ваш пробавни систем. А ако вас много шећера погоди одједном, то може погоршати дијареју – нема бржег начина да шећер унесете у крвоток него да га попијете. 

Немојте јести: зачињену храну

То је вероватно последња ствар коју желите да имате са узнемиреним стомаком - и постоји разлог за то. Ваш пробавни систем ће можда морати да ради више да би га сварио, а то може погоршати ваш узнемирени стомак. 

Не једите: сирово воће и поврће

Одлични су кад си здрав. Али када имате узнемирен стомак, влакна у њима — која обично олакшавају излучивање измета — могу погоршати ствари. Најбоље је сачекати док се не осећате боље да их вратите у своју исхрану. Почните са малим порцијама куваног поврћа и сокова.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas