Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
промо

Болујете од СИНДРОМА НЕРВОЗНОГ ЦРЕВА? Познати лекар саветује како да драстично умањите тегобе

Ово обољење је доста често, погађа отприлике 1/5 друштва.

1666174245_profimedia-0244457822.jpg
фото: Профимедиа
Oglas

Синдром иритабилног црева припада функционалним болестима дигестивног система и представља дисфункцију цревног тракта. У таквим случајевима, наша црева не показују уобичајене, нормалне функције и, оно што је јако важно, нема никаквог поремећаја органског порекла. Код синдрома нервозних црева тегобе могу бити исте као и код запаљенских болести црева (којима не припада) па су дијагностичке методе и брзо постављање дијагнозе јако важни. Најчешц́е се јавља код младих одраслих особа, али се заправо може појавити код било кога.

Узроци:

Узроци настанка ИБС-а су бројни, а најчешћи, појединачно или кумулативно, неравнотежа цревне флоре, преосетљивост имуног система, стрес...

Тегобе:

Бол у стомаку, грчеви, гасови, надимање, затвор, дијареја, дуготрајна малаксалост... најчешћи су проблеми који се јављају у ИБС-у. Треба истаћи и то да су тегобе индивидуалне те сваког пацијента треба посебно сагледати. У ИБС-у црево је осетљивије, што се код пацијента може јавити као бол и током неометаног процеса варења. Поред тога, сваки унос чак и антибиотика, може изазвати проблеме.

Шта урадити:

Када се тегобе појаве код пацијента, први корак је консултација и преглед специјалисте гастроентеролога, јер ови симптоми могу бити слични другим болестима желуца и црева и јако је важно благовремено поставити праву дијагнозу болести.

Фото: Промо

Савет пацијентима који имају ИБС:

У исхрани избегавајте јаке зачине (као што су љуте паприке, бибер, лук), алкохолна пића, кафу, газирана пиц́а и конзервисану, обојену и хемијски третирану храну. Приоритет треба дати конзумирању природне хране али и редовном вежбању, физичкој активности као и животу без стреса. Појава тегоба се може третирати одвојено, на пример лаксативима или антиспазмолитицима. У досадашњој пракси као изузетно ефикасна показала се и употреба пробиотика. Међу пробиотицима, Lacobacillus plantarum 299V је један од оних који најефикасније смањују тегобе синдрома иритабилног црева и то делујући на сам узрок. Дневна доза од 20 милијарди колонијоформирајућих јединица (CFU) дневно је потпуно безбедна, кроз клиничке студије испитана и потврђена и препоручује се да се користи најмање месец дана, а по потреби и дуже.

Dr Sass György

Gastroenterolog OB Senta

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas