Oglas
· · Komentari: 0

Šta da jedete (ili ne) kada vas boli stomak

Kada vas boli stomak, grči ili osećate da biste mogli da povratite, poslednja stvar koju želite da uradite je da pojedete nešto što pogoršava stanje

1648044785_breakfast-g21558d7bb_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Može biti još teže znati šta da pokušate ako ste povraćali ili imate dijareju. Ali neke namirnice mogu vam dati hranljive materije koje su vam potrebne, a da se ne osećate gore.

Počnite sa tečnostima

Stvari poput sportskih pića, bistre čorbe ili kokosove vode sadrže minerale koji su vam potrebni kao što su kalijum, kalcijum i natrijum (sol).

Probajte: banane

Lako se svare i imaju puno kalijuma - važnog minerala koji možete početi da gubite ako imate dijareju ili ste povraćali. 

Pročitajte još: Sve vreme smo POGREŠNO VEZIVALI PERTLE – postoji ŠEST različitih načina u zavisnosti od vašeg TIPA STOPALA (FOTO)

Probajte: pirinač

Uverite se da je običan beli pirinač. Divlji, smeđi ili crni pirinač — generalno zdrav — teže se vari, posebno kod uznemirenog stomaka. Skrobna hrana sa niskim sadržajem vlakana, poput belog pirinča, takođe može da vam pomogne da učvrstite stolicu i zaustavite dijareju koja može da dođe zajedno sa stomačnim tegobama.

Mleko, sir i sladoled su sve ne-ne kod uznemirenog stomaka. Vaše telo ih je teško svariti, delom zato što su bogati mastima

Probajte: sos od jabuke

Lako se vari i ima puno hranljivih materija, uključujući pektin — vrstu vlakana koja se rastvara u vodi. Može povećati vašu stolicu i pomoći da se rešite dijareje.  

Foto: Piksabej

Probajte: Tost

Jednostavan tost od belog hleba je bolji od celih žitarica bogatih vlaknima kada imate uznemiren stomak. Celo zrno ima vrstu vlakana koja je dobra kada niste bolesni, ali može pogoršati nesrećni stomak, posebno ako imate dijareju ili mučninu. 

Sledeći koraci

Ako se ta hrana zadrži, možete početi da se granate na stvari poput pečenog krompira i možda pilećih prsa bez kostiju i kože. Kada se osećate bolje i niste povratili ili imali dijareju u roku od 24 do 48 sati, možete pokušati da dodate malo voća i povrća.

Nemojte jesti: mlečne proizvode

Mleko, sir i sladoled su sve ne-ne kod uznemirenog stomaka. Vaše telo ih je teško svariti, delom zato što su bogati mastima. Običan, nemasni jogurt ponekad može biti u redu, ali počnite s malo i vidite kako će ići.

Nemojte jesti: prženu hranu

Oni imaju puno ulja i masti, pa ih je teže svariti. Pržena hrana nije odlična za vas čak ni kada ste zdravi, ali može još više pogoršati već uznemireni stomak.

Pročitajte još: 6 NAČINA DA SE OČISTITE KADA NEMA VODE: Ulje karanfilića ćete sigurno želeti da imate pri ruci

Nemojte piti: gazirano

Mehurići mogu biti problem, jer gas dospeva u vaš probavni sistem. A ako vas mnogo šećera pogodi odjednom, to može pogoršati dijareju – nema bržeg načina da šećer unesete u krvotok nego da ga popijete. 

Nemojte jesti: začinjenu hranu

To je verovatno poslednja stvar koju želite da imate sa uznemirenim stomakom - i postoji razlog za to. Vaš probavni sistem će možda morati da radi više da bi ga svario, a to može pogoršati vaš uznemireni stomak. 

Ne jedite: sirovo voće i povrće

Odlični su kad si zdrav. Ali kada imate uznemiren stomak, vlakna u njima — koja obično olakšavaju izlučivanje izmeta — mogu pogoršati stvari. Najbolje je sačekati dok se ne osećate bolje da ih vratite u svoju ishranu. Počnite sa malim porcijama kuvanog povrća i sokova.

BONUS VIDEO:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas