Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта једу људи који ДОЧЕКАЈУ ДУБОКУ СТАРОСТ? Ових шест намирница се издвајају, а можете их пронаћи у свим продавницама

Једно истраживање показало је шта углавном једу људи који дочекају стоту

1667300252_starost-foto-Unsplash.jpg
Фото: Унспласх
Oglas

Истраживање је показало шта најчешће једу људи у разним деловима света који доживе дубоку старост. Интересантно је да се на њиховом менију неколико намирница издвојило као неизоставно, а да те ствари уопште нису скупе!

Ова студија је имала за задатак да истражи којим намирница се највише прехрањују људи, који живе у такозваним плавим зонама. А то су места на земљи која имају највише људи који доживе 100 и више година и позната су по здравим навикама својих становника.

Док причамо о свему овоме не смемо заборавити и да, осим географије, и више других фактора утичу на дуговечност ових људи. На тој листи се налазе кретање, друштвени односи, ниво стреса и, наравно, исхрана али и генетика.

Прочитајте још: Воће које ће вам помоћи да ОЈАЧАТЕ имунитет: Сачувајте ЗДРАВЉЕ током сезоне прехлада и вируса

Ипак, постоји неколико намирница које повезују ове људе, а осим доброг утицаја на организам - заједничко им је да је већина заправо прилично јефтина.

1. Банане

На списку се налазе и банане, пошто оне обитавају калијумом, витамином Ц и влакнима. Веома је битно да у својој исхрани имате довољно влакана, пошто она спречавају ризик док болести попут дијабетеса, али и побољшању здравља срца, као и смањењу ризика од неких врста канцера.

2. Зелени чај

Јапанска култура дуговечних људи подразумева доста чајева. Зелени чај је јадан од најздравијих, а поједине групе додају у њега и јасмин и куркуму. Ова текућина помаже у смањењу ризика од појединих карцинома, смањењу упала , убрзању метаболизма, па чак и може и да вам убрза мождан вијуге.

3. Црни пасуљ

Црни пасуљ је доста заступљен код Грка, а доказано је да може бити добра превенција од рака и дијабетеса, а има и добар утицај на ваш срчани апарат.

Прочитајте још: ЧОКОЛАДА и друга храна која ће мозгу дати довољно енергије да ПРЕЖИВИ ПОНЕДЕЉАК

4. Хлеб од целог зрна

Скоро свим групама дуговечних људи на свету на тањиру никад нећете видети бели хлеб. Тако да ово што видите на фотографији, слободно избегните кад уђете у продавницу. Мешутим,одлична замене су хлеб од целог зрна или кисело тесто.

5. Кафа

Јесте, добро сте прочитали – Кафа! Межутим, важно је и на који начин конзумирате овај напитак. Не треба претеривати, али доказано је да стогодишњаци углавном пију црну кафу, без шец́ера и без млека, а некад са капљицом кајмака. Такво дозирање ће вам промоћи да спречите потенцијалне проблеме са шец́ером.

6. Ораси и маслиново уље

Доказано је да људи који свакодневно једу орашасте плодове - имају дужи животни век, нижи холестерол, мање упале и нижи крвни притисак од оних који их не једу често. Наравно, није потребно да сваког дана поједете по килограм ораха, али требало би да убаците барем неку мању количину истих. Генерално, на менију у свим плавим зонама је више биља, док се месо не избацује из оброка, али се једе повремено. Међутим, они своје масти у исхрани добијају у довољној мери у орасима и маслиновом уљу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas