· · Коментари: 0
ЗУБИ

Стоматолог Данијел Буквић каже да се зуби штите од КАРИЈЕСА само на ОВАЈ начин, а то није паста!

Уколико поуздано хоћете да спречите да зуби оболе од каријеса, било да су млечни или стални, требало би да их "залијете".

1612630141_Depositphotos_127344558_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Заливање фисура је процедура из домена превентивне стоматологије. Примењује се најчешће на бочним зубима, петицама и шестицама, који су потпуно здрави.

Прочитајте још: Руска докторка Дороњина саветује: Златна вода је РУСКИ ДРАГУЉ за здравље (РЕЦЕПТ)

Стоматолог Данијел Буквић каже да се ова процедура углавном ради код деце после ницања сталних кутњака и преткутњака:

- Разлог заливања фисура је сама грађа гризне површине шестице, која се одликује дубоким усецима (фисурама) које је тешко очистити, па се у њима накупљају бактерије. Други разлог је сама структура зуба која је таква да су зуби мање отпорни на узрочнике зубног квара.

Не заборавите четкицу!
Заливени зуби, ипак, нису сто одсто отпорни на каријес. Ово је само први степен заштите, али је уз њега неопходна свакодневна добра орална хигијена, што све заједно чини да зуб постане отпорнији на појаву квара.
Заштићен зуб може да траје годинама.

Саговорник истиче да је заливање фисура једноставна и безболна процедура:

- Након припреме на гризну површину зуба наноси се заливач који садржи флуор и тако доприноси повећању отпорности зуба на појаву каријеса. Тако заштићен зуб може да траје неколико година. Када се заштитни заливач истроши потребно га је заменити - објашњава Буквић. 

Прочитајте још: Јача имунитет, ублажава стрес.. Колико КИВИЈА дневно треба да поједемо?

- Ово је нарочито важно за најмлађе, јер је каријес на зубима, односно његово уклањање, које понекад може да буде и болно, главни разлог за превелики страх од зубара - каже Буквић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.