Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Свакодневне активности које природно ослобађају допамин: Неких нисмо ни свесни

Постоје одређене навике које вам могу помоц́и да искусите те хормоне доброг осец́ања - а можда их вец́ радите свакодневно

1669906998_ce86e953df3f52b90e59681255fa57f062314a1a.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Допамин је један од четири хормона за добро расположење. Тело га ослобађа одређеним активностима и понашањима, а да тога нисмо ни свесни.

- Кад год учествујемо у активностима које се сматрају суштинским са тачке гледишта нашег тела, наш мозак ослобађа велику количину допамина, што би требало да вас подстакне да више учествујете у овим активностима - објашњава др Киран Ф. Рајнеесх, директор са одељења за неуролошки бол и ванредни професор Универзитета Охајо.

Прочитајте још: Пет начина да избаците вишак воде из организма: Ови симптоми могу да буду кључни

Током еволуције, задатак допамина је био да „мотивише да одете на та места да бисте добили награду (допамин)“, рекао је др Хитоши Морикава, ванредни професор на одељењима за неуронауке и психијатрије на Универзитету Тексас у Остину.

Ослобађање овог хормона је такође део свакодневне функције вашег тела. Иако ово није лек за било коју болест или стање, може да буде од помоц́и:

Када наше тело ослобађа допамин?

Једење

Наши праисторијски преци су знали да је храна неопходна за преживљавање. Ово важи и данас. Неке студије чак кажу да једење доводи до ослобађања допамина два пута: прво када се храна поједе и поново када је храна у стомаку.

Прочитајте још: Није само зачин: Чај од ЛОВОРОВОГ ЛИСТА поможе код кашља

Пијење воде

Како би се у овом случају ослободио допамин потребно је да сте баш жедни. На пример након тешког тренинга или врелог дана.

Примање похвале

Један заиста уобичајен начин ослобађања допамина је када добијате похвалу. Када некога похвалите знајте да заправо чините више доброг него што мислите.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas