Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Витамин Д познат је као "витамин сунца", а ова намирница је његов важан неживотињски извор

Витамин Д помаже телу да апсорбује калцијум и одржава адекватну концентрацију магнезијума и фосфата

1651671647_profimedia-0627521701.jpg
Фото: профимедиа
Oglas

Витамин Д, познат је као витамин сунца, а растворљив је у мастима неопходним за оптимално здравље.

Такође игра кључну улогу у развоју мозга, функцији срца, имунолошком систему и менталном здрављу. Симптоми недостатка витамина Д укључују умор, бол у мишиц́има, слабе кости...

Извори витамина Д

Сунце

Ваша кожа може да производи витамин Д када је изложена сунчевим ултраљубичастим Б (УВБ) зрацима. Вец́ина људи добија барем део свог витамина Д на овај начин. Додатни фактори, као што су годишње доба, доба дана и степен загађења или смога, као и године, боја коже и употреба креме за сунчање, такође утичу на способност коже да производи довољно витамина Д.

Прочитајте још: Да ли имате суве очи и кожу? То би могао да буде знак да вам недостаје овај витамин

Лосос

Лосос је популарна масна риба и одличан извор витамина Д. Према подацима Америчког министарства пољопривреде 100 г лососа садржи између 361 и 685 ИУ витамина Д 

Харинга и сардине

Харинга је риба која се једе широм света. Може да се послужује сирово, конзервирано или димљено. Она је један од најбољих извора витамина Д. Свежа атлантска харинга обезбеђује 216 ИУ по порцији од 100 грама. Конзервиране сардине су такође добар извор витамина Д - једна конзерва садржи 177 ИУ, пише Хеалтхлине.

Жуманца

Људи који не једу рибу треба да знају да морски плодови нису једини извор витамина Д. Цела јаја су још један добар извор овог витамина.  Док се вец́ина протеина у јајету налази у беланцу, масти, витамини и минерали налазе се углавном у жуманцету. Једно типично жуманце садржи 37 ИУ витамина Д.

Прочитајте још: Симптоми неодстатка витамина Б12: Један је НАЈЧЕШЋИ, а ова група људи је у посебном ризику

Печурке

Печурке су готово једини неживотињски извор витамина Д. Као и људи, печурке могу синтетизовати овај витамин када су изложене УВ светлу. Међутим, печурке производе витамин Д2, док животиње производе витамин Д3. Иако витамин Д2 помаже у подизању нивоа витамина Д у крви, можда нец́е бити тако ефикасан као витамин Д3.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas