Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зашто понекад осећамо утрнулост или "мравињање" под кожом? Ево шта учинити тада и када треба посетити лекара

Вероватно сте бар једном искусили да након дугог боравка у истом положају осетите да вам део тела „заспи“. Затим, када покушате да се померите, почињете да осећате мравињање под кожом

1652448263_hands-g26816cc9c_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Понекад постане толико непријатно да не желите ни да се померите. Ако се питате како да то спречите и зашто се то дешава, наишли сте на прави чланак.

Прочитајте још: Да ли вам се повремено појављују ТАЧКИЦЕ ПРЕД ОЧИМА? Ево шта је разлог и када треба да се обратите лекару

Према Националном институту за неуролошке поремећаје и мождани удар , осећај утрнулости, као и пецкања или пецкања у вашем телу, назива се парестезија. Ово се  обично осећа у вашим рукама, рукама, ногама или стопалима, али се може појавити и на другим деловима тела. Вероватно сте и раније имали овакав осећај, као да вам гомила мрава иде испод коже и може бити веома непријатно.

Студија која је проучавала сензације које настају у удовима при примени притиска показује да се ова утрнулост обично појављује без претходног упозорења. То је зато што субјект обично није свестан када осећање почиње. Поврх тога, не изазива увек бол, већ углавном нелагодност. Милиони људи широм света су подложни оваквим врстама непријатности, посебно оних чија би професија могла да им ограничи физичку покретљивост, попут канцеларијских послова где је уобичајено да проводе дуге сате седећи.

Када долази до губитка осећаја?

Неће бити изненађење рећи да смо, у неком тренутку у животу, сви искусили оно што се званично зове пролазна парестезија . Можда сте то описали као део вашег тела који „заспи“ и популарно се назива “мравињање". То се дешава када смо дуго у истој позицији. Често се дешава и када седимо прекрштених ногу или заспимо са једном руком подвијеном испод главе.

У већини случајева, ово се дешава када се врши стални притисак на нерв, као што смо раније споменули. Међутим, треба да знате да то може бити и резултат постојеће повреде или неког другог основног стања које укључује оштећење нервног система, као што је повреда нерва, хернија диска, тумор или нешто друго.

Када пати од парестезије, захваћени уд постаје утрнут и укочен, али у исто време остаје флексибилан. Ово повећава осетљивост захваћеног подручја када се наслони на тврду или меку подлогу и како се шири на друге делове захваћеног екстремитета. Осећај утрнулог екстремитета обично нестаје прилично брзо када се смањи притисак на захваћени нерв, што доводи до тога да крв тамо поново циркулише. Да би се то догодило, можете само да померите утрнули део тако што ћете радити вежбу, истезање или га масирати. Постепено, трњење ће се смањити све док не нестане.

Ипак, због сензација које ствара парестезија, могу се појавити неке последице . Неки од ових су:

  • Проблеми са циркулацијом крви
  • Усвајање абнормалних положаја током спавања
  • Потешкоће у ходу или вожњи
  • Повећан ризик од пада

Постоје различите врсте парестезије

Неке врсте парестезија су:

Бургерова парестезија: ово је врста парестезије коже, коју карактерише пецкање или слабост и губитак осећаја у ногама и прстима. Симптоми ове парестезије се понекад могу заменити са атеросклерозом и другим врстама болести. Типични пацијенти су заправо млади људи, од 20 до 24 године, који имају нездраве навике.
Мералгиа парестезија: стање које карактерише утрнулост, пецкање у спољашњој страни бутине.

Када парестезија постане хронична
Ако се вама или некоме кога познајете редовно дешава овај чудан осећај мравињања , можда имамо посла са случајем хроничне парестезије. Ово је обично симптом неуролошке болести или трауматског оштећења нерава. То може бити узроковано поремећајима који првенствено утичу на централни нервни систем. Неки од  њих могу бити мождани удар, мултипла склероза или енцефалитис. Тумор или васкуларна повреда такође могу бити узрок овог проблема. Неки синдроми, попут синдрома карпалног тунела, могу оштетити периферне нерве и изазвати парестезију праћену болом.

Важно је да посетите свог лекара

Требало би да се обратите лекару ако:

  • Патите од изненадне парестезије или слабости.
  • Укоченост се прогресивно шири на друге делове тела.
  • Имате проблема са дисањем.
  • Патите од инконтиненције бешике и/или црева.
  • Осећате утрнулост на обе стране тела.
  • Губите осећај у лицу или торзу.
  • Цео уд потпуно „заспи“.
  • Доживљавате измењену свест.
  • Имате промене у визији.
  • Имате проблема са говором

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas