· · Коментари: 0
исхрана

Зашто су ова ТРИ МИНЕРАЛА тако важна за здравље

Минерали нам обезбеђују јачи имунитет, више енергије и бољи сан. Лекари се слажу да они имају изузетно важну улогу у правилном функционисању целог организма јер га штите и чувају од стреса и слабости.

1603725837_Depositphotos_105727618_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Иако су у храни присутни у врло малој количини (траговима), утичу на све органе, а ако их нема довољно, јављају се различита обољења. Најважнији минерали су магнезијум, цинк и гвожђе.

Мегнезијум

То је минерал који се у стресним ситуацијама излучује путем телесних течности. Оптималан унос магнезијума може да ублажи осећај анксиозности, а важан је и за здравље костију и мишића, као и осећај енергије. Поједина истраживања показују да повољно утиче и на сан. Колика је дневна доза магнезијума која нам је потребна? Женама је потребно око 320 мг дневно. С обзиром на то да се његове резерве умањују напорном физичком активношћу (мишићи га троше током вежбања), понекад ту дозу треба повећати.

Фото: Депосит

Прочитајте још: САТ СЕ ПОМЕРИО: Какве ПОСЛЕДИЦЕ то оставља на наш организам?

Магнезијум се налази у семенкама и језграстом воћу, зеленом поврћу, авокаду и црној чоколади. Уз обавезну консултацију са лекаром, можете га уносити и у виду суплемената, али у том случају може довести до опстипације.

Цинк

Цинк утиче на имуни систем и самим тим нас штити од различитих инфекција (укључујући и ЦОВИД-19). Ако га у организму нема довољно, долази до слабљења имунолошке реакције у неким ћелијама. То што отежава борбу с инфекцијом и може изазвати упалне процесе и ћелијска оштећења.

Која храна је богата цинком? Највеће количине се налазе у морским плодовима и црвеном месу, а нешто мање има га у махунаркама, језграстом воћу, интегралним житарицама и семенкама бундеве. Оптимални дневни унос цинка износи око 8мг.

Фото: Депосит

Гвожђе

Овај минерал је неопходан да би еритроцити несметано преносили кисеоник кроз цело тело. Поред тога, гвожђе је важно за функцију мишића. Недовољан унос храном може да изазове општу слабост, отежа концентрацију и повећа ризик од настанка анемије.

Прочитајте још: Разлози зашто би чешће требало да једете КИСЕЛЕ КРАСТАВЧИЋЕ

Да до тога не би дошло, једите месо, морске плодове, језграсто воће, махунарке, зелено лиснато поврће.

Доказано је да гвожђе побољшава спортске перформансе код спортисткиња у репродуктивним годинама. С обзиром на то да се тај минерал губи не само путем крви (током менструације), већ и путем знојења, посебно треба да буду обазриве жене које се баве напорним физичким активностима. Са количином гвожђа треба бити опрезан јер прекомерни унос изазива стомачне проблеме и ћелијска оштећења.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.