· · Komentari: 0
ZDRAV ORGANIZAM

Razlozi zašto bi češće trebalo da jedete KISELE KRASTAVČIĆE

Snažan su antioksidans.

1603541041_Depositphotos_19675403_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Gotovo da i ne postoji domaćinstvo u čijem se frižideru ne krije barem jedna teglica kiselih krastavaca. I dok je salata od svežeg povrća prilog broj jedan, ove kisele poslastice itekako bi se trebale naći u vašem meniju. Evo i zašto.

Kiseli krastavčići sadrže veliku količinu vode, proteine, vrlo malo masnoće i prehrambena vlakna. Isto tako, ove kisele grickalice bogati su izvor minerala među kojima su i gvožđe, kalijum, natrijum i fosfor. Sadrže i vitamine poput vitamina C, A, B-6, B-12, riboflavin, niacin, i tiamin.

Pročitajte još: Hladno vreme i JAKA HRANA zatvaraju KRVNE SUDOVE! Jedna namirnica iz kuhinje rešava ovaj problem, evo i kako

Sve spomenute nutritivne vrednosti ovo jednostavno pripremljeno povrće čini vrlo zdravim i korisnim za naše telo.

1. Snažan su antioksidans - štite telo od slobodnih radikala - nestabilnih hemikalija koje oštećuju ćelije u našem organizmu.

2. Izvrstan su probiotik - balansiraju probavu i ubrzavaju stvaranje dobrih bakterija koje su ključan deo naše zdrave probave.

Foto: Depozit

3. Čuvaju jetru - osim što poboljšavaju probavu, kiseli krastavci štite i jetru i pomažu joj da se filtriraju toksini iz organizma.

Pročitajte još: Udahnite ih DUBOKO i pripremite napitak za JAČANJE CELOG ORGANIZMA

4. Sprečavaju nastanak čira na želucu - čir je unutarnja rana na zidu želuca, odnosno oštećenje membrane uzrokovano kiselinama. Kiseli krastavčići štite želudac i sprečavaju nastajanje čireva.

5. Pomažu kod dijabetesa - istraživanje je pokazalo kako kiseli krastavčići stabiliziraju nivo hemoglobina - proteina u crvenim krvnim zrncima koje prenose kiseonik. Kiselost krastavčića pomaže i u kontroli dijabetesa.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.