Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

5 разлога због којих треба да испробате КЕГЕЛОВЕ вежбе: Помоћи ће вам да спречите неконтролисано мокрење и побољшате сексуалну функцију

Погледајте у којим ситуацијама су ове вежбе корисне

1661102395_kegel.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Једноставне вежбе које можете да радите буквално било када и било где, а да притом утичете на јачање карличних мишића, немају само намену спречавања неконтролисаног мокрења, већ и боље сексуалне функције.

Кегелове вежбе први је у у оквиру једног истраживања у вези са функцијом бешике описао др Арнолд Кегел 1948. године. Трагајући за начином који може да ојача мишиће доњег дела карлице и спречи невољно мокрење, осмислио је једноставан, али и ефикасан принцип.  

Кегелове вежбе утичу и на рад других органа у абдомену

Јачање мишића карлице има првенствено за циљ да спречи неконтролисано мокрење код жена. Међутим, временом су Кегелове вежбе добиле примену и код неких других проблема. Слабљење мишића, у којој год регији тела да се налазе, ослабљује функцију других органа.

Мишићи доњег дела карлице подупиру и држе друге органе у утроби. То су материца, бешика и црева. Њихово слабљење доводи до низа проблема, од слабијег варења и мање покретљивости црева, уринарне инконтиненције, до немогућности максималног уживања у интимним тренуцима.

Ако зид бешике попусти, до неконтролисаног мокрења може да дође и када се насмејете, кијате или кашљете.

Спуштена материца се јавља често, а и тада могу да помогну Кегелове вежбе

Код женских особа у позним годинама, органи из доњег тела утробе могу да се спусте готово до вагиналног отвора. Такво стање познато је као спуштена материца.

Карлични мишићи слабе из различитих разлога. Није само трудноћа узрок, а један од најчешћих је вишак килограма. Међутим, жене су често збуњене сазнањем да чак и ако се нису породиле, њихови мишићу карлице могу да ослабе. Такође, већина није информисана да радећи Кегелове вежбе, оваква стања могу и да превенирају, и да контролишу.

Како се раде Кегелове вежбе против неконтролисаног мокрења

Код Кегелових вежби карактеристично је то што их многе жене у ствари раде, а да тога нису ни свесне. Оне нису физички захтевне нити оптерећујуће, и може лако да их уради буквално свака жена. Суштина је у циљаном затезању вагиналних мишића.

Направите покрет попут оног када желите, рецимо, да зауставите мокраћу или спречите испуштање гасова. Стегните мишиће и задржите тако 10 секунди. Потом их опустите. Поновите 10 пута. Ако имате неки од наведених проблема, радите их 3 пута дневно.

Немојте у току мокрења радити Кегелове вежбе, јер стезање задржава мокраћу

Ако вам је задржавање у трајању од 10 секунди превише захтевно, почните са 3 или 4 секунде. Постепено повећавајте секундажу и дозирајте напор.

Никако немојте радити ове вежбе тако што ћете прекидати мокрење. За то такође постоји више разлога. Ако прекидате мокрење затежући мишиће бешике, нећете је до краја празнити, па ће тако бити склонија упалама и инфекцијама.

Такође, wц шоље су резервоари бактерија и микроорганизама, који тако могу лакше да продру у бешику.

Прочитајте још: Метода која ће вам помоћи да се наспавате за само 4 САТА: Више нећете осећати хронични умор

Када стекнете форму, појачајте темпо и интензитет

Уколико вежбате свакодневно, стећи ћете рутину и форму, па можете да их интензивирате. Стегните и опустите мишиће 20 пута брзо. Идеалан темпо је једно стезање у секунди, или тек нешто дуже. Након кратке паузе, направите још један круг.

Радите два оваква појачана турнуса дневно, а протоком времена, када осетите да сте у могућности, повећавајте број контракција до 75 по сету. И за овај појачани број неће вам бити потребно више од два или три минута, у зависности од брзине којом радите једну контракцију (стезање).

Кегелове вежбе побољшавају и женску сексуалну функцију

Др Кегел је наставио да прати жене које су радиле Кегелове вежбе због бешике, и 1952. објавио нову студију. Нови, додуше споредни закључак у односу на примарни циљ (спречавање уринарне инконтинције), био је да ће жене, ако на овај јачају унутрашње вагиналне мишиће, повећати и уживање у сексу.

Када јачају вагинални мишићи, сексуални однос је мање болан, па је логично и да је уживање и сексуалном чину веће. Појачава се прокрвљеност, што значи да је овај део тела сензитивнији на додир и стимулацију. Током интимног чина, исти мишићи на исти начин контракују, па је могуће да ће „бољом формом“ ваших вагиналних мишића и стимулација партнера бити јача.

Предност Кегелових вежби у односу на друге

Највећа је свакако то што Кегелове вежбе могу да се раде било када и било где. Ефикасне су бз обзира на то да ли седите, стојите или лежите. С временом ћете бити у могућности да их без проблема радите и док сте у покрету. Можете их радити чак и у аутобусу, на послу, док причате телефоном или у току испијања кафе са пријатељима.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas