Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
БЕШИКА

Уролог са ВМА: Стиде се што не могу да стигну до тоалета, а проблем лако решавамо!

Уколико не можете на време да стигнете до тоалета и невољно пустите мало урина, савет је да смршате и радите посебне Кегелове вежбе којима ћете да ојачате мишиће карлице и оне који затварају мокраћну цев.

1614686587_Depositphotos_73431095_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Ако је ваш проблем са невољним мокрењем израженији, онда је неопходно да лекар пропише лекове. Крајњи начин лечења инконтиненције, односно невољног пуштања урина је хирургија.

Прочитајте још: Умор, нестабилна тежина, проблеми са здрављем: Шта све указује на то да се мало крећемо?

Професор др Владимир Банчевић, уролог Војномедицинске академије, каже да се традиционална техника отвореног хируршког приступа ради решавања инконтиненције данас ретко примењује:

Проблем решава мрежица која подиже мокраћну бешику и ојачава мишић.

- Њу су замениле минимално инвазивне процедуре стављања мрежица и тракица од вештачких материјала, којима се подиже мокраћна бешика и ојачава мишић којим затвара мокраћну цев - сфинктер. У значајном успону су и минимално инвазивне процедуре којима се убризгава средство у сам сфинктер и тиме побољшава механизам контроле затварања мокраћне цеви. Најкомпликованије форме инконтиненције се решавају уградњом вештачког сфинктерског механизма.

Непријатност Фото: Депозит

Иначе, инконтиненција може да се јави у свим животним добима и то код оба пола.

Проблем имају жене свих година, али након 50. чешће

- Код жена, најчешће након 50. године живота може да дође до "пада" карличних органа, када мокраћна бешика и мокраћна цев заузимају другачији положај који олакшава невољно истицање урина - каже наш саговорник.

Прочитајте још: РУСКИ кардиолог Михајлович открива тајну дуговечности СРБИМА: Шест вежби за ЗДРАВУ КИЧМУ и у десетој деценији живота

С друге стране, временом код оба пола патолошко задебљање мишића мокраћне бешике доводи до његове претеране активности, смањења капацитета мокраћне бешике и наглих, императивних нагона на мокрење који могу довести до инконтиненције.

Када је ургентно и треба под хитно ићи код лекара?
Како објашњава професор Банчевић, када пацијент осећа нагли, неиздржив нагон за мокрењем, који не може вољно да одложи и који се завршава умокравањем назива се ургентна инконтиненција. У случају, када до умокравања дође услед физичког напора, покрета, смеха, кијања, кашљања или подизања терета реч је о стрес инконтиненцији. Није искључено ни да постоји њихова комбинација.

Без обзира на то којег је типа и степена, инконтиненција би требало да се лечи.

Прочитајте још: Грчење мишића је сигнал упозорења које шаље тело: Ево када треба хитно отићи код лекара

- Поред веће учесталости инфекција, иритације коже гениталне регије, материјалних трошкова због набавке уложака и пелена, стање инконтиненције свакако прати и осећај стида, као и несигурности у социјалним контактима због потенцијалног невољног умокравања - каже професор Банчевић.

Највећа од свих тегоба је осећај непријатног мириса урина, што неретко води у депресију и самоизолацију.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas