· · Коментари: 0

Четири фактора која одређују ваш животни век: Ове погрешне навике обавезно промените!

Једете здраво, редовно вежбате, не пушите и не пијете велике количине алкохола - мислите ли да ће вам се здрав начин живота на крају исплатити?

1638170114_zivotni-vek.jpg
Фото: схуттерстоцк

 Научници у новом истраживању дају потврдан одговор на ово питање, наводећи како се избегавањем четирију лоших животних навика ипак може продужити животни век.

Прочитајте још: Мешавина ОВИХ 10 биљака смањује ХЕМОРОИДЕ и ПРОШИРЕНЕ ВЕНЕ (РЕЦЕПТ)

Према новој студији објављеној у часопису Превентативе Медицине животни век могуће је продужити ако се избегавају четири лоше животне навике: пушење, алкохол, лоша прехрана и неактивност.

У истраживању научника са Универзитета у Цириху учествовало је 16.721 људи, у доби од 16 до 90 година. Сврха истраживања била је да се утврди како здраве животне навике изгледају изражене у цифрама те докаже како избегавање нездравих фактора може допринети продужењу очекиваног животног века.

Истраживање је показало да је пушење дефинитивно највећи фактор ризика, а пушачи имају 57 одсто већи ризик од преране смрти. Такође, људи који не избегавају ниједну од четири лоше животне навике имају два и по пута већи ризик од преране смрти.

"Били смо прилично изненађени два и по пута већим ризиком од преране смрти који стварају ова четири фактора када се комбинују. На пример, вјеројатноћа да 75-годишњи мушкарац, који не избегава ниједан од ова четири ризична фактора, доживи следећих десет година је само 35 одсто. Но ако та иста особа избегава наведене ризичне факторе шансе за дужи живот износе чак 67 одсто."

Прочитајте још: 6 собних биљака које ДОНОСЕ НЕСРЕЋУ И СИРОМАШТВО у кућу (ФОТО)

 

Осим тога, утицај нездравог начина живота повећава се с годинама. За особе старе између 45 и 55 година које пуше, пију алкохол, не вежбају и нездраво се хране ефект негативних фактора знатно је мањи него код особа од 65 до 75 година. Изгледи да особа од 75 година која живи здраво доживи следећих десет година износе 67 одсто.

Дакле, порука је следећа: једите здраво, вежбате и одрекните се порока и тело ће вам бити захвално у каснијим годинама.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.