· · Коментари: 0
ПОЛЕН

НЕМА ВЕЗЕ СА КОРОНОМ! Све више људи мисли да се лечи од АЛЕРГИЈЕ, а доктори упозоравају да је ИСТИНА ПОТПУНО ДРУГАЧИЈА

Последњих месец дана је драматично повећан број људи који се јављају докторима због сузења и свраба очију, запушености, секреције из носа, кашљуцања и отежаног дисања.

1600069846_Depositphotos_96582424_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Све то упућује на постојање алергијског ринитиса и астме.

Сви ови симптоми упућују на постојање алергијског ринитиса и астме. Сада је активан коров, посебно амброзија и црни пелин. Алерголог каже да су се ове године многи први пут јавили лекару, јер су им се и тегобе тек јавиле или су им посебно интензивне и непријатне.


- У овом тренутку, пацијент са симптомима алергије на полен добија терапију пре тестирања, јер је испитивање преосетљивости на алергене најбоље урадити по завршетку периода цветања корова - каже др Рада Мишковић, интерниста, алерголог и клинички имунолог у Клиничком центру Србије.

Прочитајте још: Ова БИЉКА је лек против старости, а Хитлер је по њу послао у Русију ТАЈНУ ЕКСПЕДИЦИЈУ

Размажени?
Ипак, постоји и "теорија" да су људи размажени и да, чим два-три пута кину, одмах траже упут за тестирање.- У свакој ситуацији треба тражити савет лекара који ће проценити основаност сумњи, потребу за тестирањем и одредити правилну терапију - каже др Мишковић.

Нажалост, особе које имају тегобе, углавном, прво покушавају да се саме лече неко време. Најчешће се одлучују за антихистаминик који им препоручи неко од познаника и чланова породице или се "посаветују" са интернетом.

Многи се сами лече и мисле да је алергија, а није...

- Многи верују да се ради о алергији на полене, а заправо имају неки други здравствени проблем и зато је важно да се обрате алергологу, да би се обавила потребна испитивања и одредила адекватна терапија - каже алерголог.

Кожни тест Фото: Депозит

Тек када се умири стање пацијента раде се пробе које су једноставан, брз, безболан и поуздан начин откривања алергена.

Прочитајте још: Радите ноћу? Проверите НИВО ШЕЋЕРА у крви због развоја ДИЈАБЕТЕСА

Изводе се стандардним сетом инхалационих алергена на подлактици, стављањем једне капи раствора алергена, после чега се површински слој коже загребе ланцетом, како би се омогућио контакт алергена са ћелијама поткожног слоја. Уколико је особа алергична на неки од испитиваних алергена, на том месту се после 15-20 минута појављују црвенило, оток и свраб.

Често тест покаже да је човек алергичан не само на траве, него и свог кућног љубимца!

Код пацијената са израженим кожним променама није могуће применити кожне пробе ради се тест из крви.

Колико су тестови некад преопширни, јер многи открију да су, осим на амброзију, брезу и боквицу, алергични и на прашину, длаку љубимца...

Боквица Фото: Пиксабеј
Не излазите ујутру и увече, скините гардеробу и маске!

- Зато пацијентима саветујемо да у периоду високе концентрације полена у ваздуху смање боравак напољу, користе клима-уређаје са филтерима, гардеробу скину чим дођу кући, а веш не суше напољу. На интернет страници Агенције за заштиту животне средине се редовно објављују подаци о концентрацији алергеног полена у ваздуху са великог броја локација у Србији, што пацијентима може да буде корисно - закључује др Мишковић.

Прочитајте још: Подмладите тело 5 ГОДИНА и истопите 8 КИЛОГРАМА са ЧАЈ ДИЈЕТОМ

Четири златна правила:

  1. Полени корова праве проблем највише током лета и ране јесени.
  2. Полен се, поготово амброзија, лако преносе, често и километрима далеко од места настанка.
  3. Највећа концентрација полена је у раним јутарњим сатима, као и током сунчаног, сувог и ветровитог времена.
  4. Полен се после кише смањује.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.