· · Коментари: 0
ЗДРАВЕ ЖИВОТНЕ НАВИКЕ

Радите ноћу? Проверите НИВО ШЕЋЕРА у крви због развоја ДИЈАБЕТЕСА

Осим пушења, лоше и нездраве исхране, претеране гојазности и смањене физичке активности као фактора који доприносе појави дијабетеса типа 2, постоји још један узрок овог обољења.

1599684379_dijabetes.jpg
Фото: Pixabay

Особе које раде у ноћној смени морају додатно водити бригу о здравом начину живота како би превентивно смањили ризик од појаве дијабетеса типа 2, показала је студија америчких научника.

Прочитајте још: Подмладите тело 5 ГОДИНА и истопите 8 КИЛОГРАМА са ЧАЈ ДИЈЕТОМ

Ово је прва студија која је проучавала како спој нездравог начина живота и рада у ноћним сменама утиче на здравље. Анализирани су подаци више од 143.000 жена које су пратили током 22 године. Током тог периода код готово 11.000 жена дијагностификован је дијабетес типа 2.

Показало се да се сваких пет година рада у ноћним сменама подиже ризик за развој ове врсте дијабетеса за 31 одсто.

Прочитајте још: Ова БИЉКА је лек против старости, а Хитлер је по њу послао у Русију ТАЈНУ ЕКСПЕДИЦИЈУ

Показало се да се сваких пет година рада у ноћним сменама подиже ризик за развој ове врсте дијабетеса за 31 одсто. Пушење, претерана гојазност и нездрава исхрана били су повезани са три пута већим ризиком од развоја дијабетеса типа 2.

Прочитајте још: ДЕСЕТ једоставних правила за 10 килограма МАЊЕ

Наиме, испоставило се да је исхрана испитаница које су оболеле од дијабетеса типа 2 била оскудна поврћем, воћем и зрнима целих житарица, а богата црвеним месом, угљеним хидратима и шећерима.

Резултати студије показали су да рад у ноћној смјени подиже ризик од развоја дијабетеса типа 2 за 17 одсто, нездрави начин живота за 71 одсто, а комбинација ових фактора за преосталих 11 одсто.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.