Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДОПАМИНСКИ ДЕТОКС: све што треба да знате о томе

Допамински детокс постаје све популарнији у свету када је реч о популарним психолошким техникама које подразумевају остварење баланса у животу

1680610821_shutterstock_1037078773.jpg
фото: схуттерстоцк
Oglas

Допамин представља хемијску супстанцу која делује као неуротрансмитер (регулатор преношења електричних сигнала између нервних ћелија) и важан је за сан, менталне активности и мотивацију. Устаљено је веровање да допамин утиче и на осећај задовољства, што је донекле и тачно; из њега се синтетише адреналин и служи нам као покретач, односно мотиватор.

Полазиште идеје о допаминској детоксикацији јесте чињеница да већина људи у моментима усамљености или досаде посеже за грицкалицама, друштвеним мрежама, шопингом и другим активностима које ће допринети брзом скоку нивоа допамина у мозгу, односно помоћи ће им да осете задовољство и мотивацију.

Људско тело природно производи допамин, чак и када није изложено одређеним стимулансима. Тачнији опис детоксикације допамина је период апстиненције, или "искључивања" из света. Међутим, термин "детокс допамина" по својој природи је проблематичан, и уопште није научно тачан. Сам творац овог процеса, др Сепах, каже да име не треба да се тумачи буквално. Научно је доказано да потпуна детоксикација од природног допамина није могућа.

Живот без сталних узбуђења — ДА или НЕ?

Модеран живот нуди ритам који нас често убрзава, били ми на то спремни или не. У таквој клими врло лако се може догодити да несвесно постанемо зависници од тог осећаја.

Уместо да се препустите уживању у тренуцима доколице, безбрижном разговору са блиским особама или припреми вечере у двоје, можда ће вам се чинити да је лакше и узбудљивије једноставно прелистати друштвене мреже на којима имате налоге и наручити храну. 

Како ово представља краткорочно решење и не доприноси дуготрајном бољем осећају, штавише, може вам ускратити драгоцене тренутке уживања и одмора, можда сте спремни за промену. Уколико вам је стално потребно да вас нешто стимулише, могуће је чак да сте развили одређени ниво зависности. Управо зато вам допаминска детоксикација може бити од велике користи.

Процена је да период од две недеље без друштвених мрежа представља оптимално време током којег бисмо могли да приметимо промене и бројне бенефите живота који је до скоро деловао незамисливо, али наравно можете ову временску одредницу мењати по својој жељи. Можда ће вам бити довољно да само ограничите време проведено на интернету — можете поставити дневни лимит на појединим апликацијама. иПхоне пружа ову опцију на свим инсталираним апликацијама, док је на Инстаграму можете пронаћи на свим типовима смарт телефона. Или ставите пред себе мало захтевнији изазов у виду неколико дана или чак седмица без социјалних мрежа.

Сигурно ћете постати стрпљивији и свеснији снаге свог карактера док успевате да избегнете повратак старим навикама. Поред тога, одолевање конзумирању онлајн садржаја у свету у којем је све окренуто управо томе, помоћи ће вам да мало више уживате у стварном свету. Наиме, постаћете свеснији света око себе, као и сопствених емоција, док ћете већину информација из спољне средине прихватати непосредно уместо прерађене кроз гласове различитих медија. 

Све ово са собом носи још предности — бићете одморнији, спаваћете боље, смањиће се ниво стреса у вашем организму, што ће додатно утицати и на смањење крвног притиска.

Наравно, ово не значи да се саветује потпуни одустанак од коришћења друштвених мрежа, јер ретко ко данас верује у могућност таквог живота, али покушајте да направите баланс. Баланс у свему, па тако и у краткотрајним изворима допамина који нам више штете него користе.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas