· · Коментари: 0
КРВОПИЈЕ

Ево због чега су КОМАРЦИ поранили ове године, иако им за то још није време: Постоје ДВА РАЗЛОГА!

Топлије време многим грађанима је довело и незване госте - досадне крвопије, комарце, који су улазили у куће током целе прошле недеље у касним вечерњим сатима

1619513874_komarac.JPG
Фото: Принтсцреен Yоутубе/ Легионар

Испоставило се, међутим, да сезона комараца није кренула, већ да су се активирале крвопије које су се сакриле и презимиле у унутрашњем простору. Сезона се очекује средином маја.

Менаџер новосадског предузећа "Циклонизација" Дарио Аћимовић, каже да постоје два разлога зашто се сада појављују комарцу, а није им сезона.

- Када је реч о кућама и становима, уколико се у овом периоду појављују комарци, може бити речи о два проблема. Или се ради о презимелим формама, комарцима који су били негде сакривени, па су се сада са повећањем спољашњих температура активирали, или је реч о микроизворишту урбаних комараца у затвореном простору. То могу бити подруми под водом, септичке јаме које имају отворе, или бурад, кофе, конзерве, старе гуме или било шта у чему стоји вода - наводи Аћимовић за Телеграф.

Услови за појављивање крвопија
Зависно од врсте комараца, за почетак продукције потребни су различити услови. Ако говоримо о урбаним комарцима, врсте кулекс (цулеx) потребно је да температура воде у каналу или некој другој воденој површини у којој се легу пређе 20 степени Целзијусових. То се обично дешава негде око средине маја месеца.

 

Шта помаже код уједа

Верујемо да сте у великом искушењу да чешете ујед комарца, али би га то само још појачало. Када се чешете, ваш имуни систем ослобађа компоненте које изазивају већи оток и свраб.

Бактерије испод ноктију услед чешања могу да изазову и неку инфекцију.

Лед

Хладноћа је вазоконструктивна па смањује циркулацију крви у отеклој регији која сврби. Можете га користити више пута по потреби.

Аспирин

Како је аспирин противупално средство може да смањи оток. Смрвите аспирин и са мало воде направите пасту. Нанесите на место уједа.

Алое Вера гел

Познат је по умирујућем дејству на кожу када је изложена сунцу, али помаже и код уједа инсеката. Ради јер има противупално дејство и делује благотворно на мање ране. Купите гел у апотеци или га исцедите директно из биљке.

Хладна кесица чаја

Попут леда, кесица чаја потопљена у хладну воду може да смањи проток крви на површини коже како би се смањио оток и свраб. Потопите кесицу чаја у хладну воду и оставити мало да одстоји, а онда је ставите на ујед 10 до 15 минута.

                          Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.