Oglas
· · Komentari: 0
KRVOPIJE

Evo zbog čega su KOMARCI poranili ove godine, iako im za to još nije vreme: Postoje DVA RAZLOGA!

Toplije vreme mnogim građanima je dovelo i nezvane goste - dosadne krvopije, komarce, koji su ulazili u kuće tokom cele prošle nedelje u kasnim večernjim satima

1619513874_komarac.JPG
Foto: Printscreen Youtube/ Legionar
Oglas

Ispostavilo se, međutim, da sezona komaraca nije krenula, već da su se aktivirale krvopije koje su se sakrile i prezimile u unutrašnjem prostoru. Sezona se očekuje sredinom maja.

Menadžer novosadskog preduzeća "Ciklonizacija" Dario Aćimović, kaže da postoje dva razloga zašto se sada pojavljuju komarcu, a nije im sezona.

- Kada je reč o kućama i stanovima, ukoliko se u ovom periodu pojavljuju komarci, može biti reči o dva problema. Ili se radi o prezimelim formama, komarcima koji su bili negde sakriveni, pa su se sada sa povećanjem spoljašnjih temperatura aktivirali, ili je reč o mikroizvorištu urbanih komaraca u zatvorenom prostoru. To mogu biti podrumi pod vodom, septičke jame koje imaju otvore, ili burad, kofe, konzerve, stare gume ili bilo šta u čemu stoji voda - navodi Aćimović za Telegraf.

Uslovi za pojavljivanje krvopija
Zavisno od vrste komaraca, za početak produkcije potrebni su različiti uslovi. Ako govorimo o urbanim komarcima, vrste kuleks (culex) potrebno je da temperatura vode u kanalu ili nekoj drugoj vodenoj površini u kojoj se legu pređe 20 stepeni Celzijusovih. To se obično dešava negde oko sredine maja meseca.

 

Šta pomaže kod ujeda

Verujemo da ste u velikom iskušenju da češete ujed komarca, ali bi ga to samo još pojačalo. Kada se češete, vaš imuni sistem oslobađa komponente koje izazivaju veći otok i svrab.

Bakterije ispod noktiju usled češanja mogu da izazovu i neku infekciju.

Led

Hladnoća je vazokonstruktivna pa smanjuje cirkulaciju krvi u otekloj regiji koja svrbi. Možete ga koristiti više puta po potrebi.

Aspirin

Kako je aspirin protivupalno sredstvo može da smanji otok. Smrvite aspirin i sa malo vode napravite pastu. Nanesite na mesto ujeda.

Aloe Vera gel

Poznat je po umirujućem dejstvu na kožu kada je izložena suncu, ali pomaže i kod ujeda insekata. Radi jer ima protivupalno dejstvo i deluje blagotvorno na manje rane. Kupite gel u apoteci ili ga iscedite direktno iz biljke.

Hladna kesica čaja

Poput leda, kesica čaja potopljena u hladnu vodu može da smanji protok krvi na površini kože kako bi se smanjio otok i svrab. Potopite kesicu čaja u hladnu vodu i ostaviti malo da odstoji, a onda je stavite na ujed 10 do 15 minuta.

                          Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas