Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСТРАЖИВАЊА

НАУЧНИЦИ објашњавају: Шта ће само један хамбургер недељно учинити вашем МОЗГУ?

Чак и најстроже присталице здраве дијете понекад дозвољавају себи да се опусте...

1684532111_334453_shutterstock-259773713_f.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Концепт "слободан дан" познат је многим спортистима и онима који се редовно муче дијетама. Суштина је да понекад, одређеног дана, човек дозволи себи да се опусти и прекине режим. Пица, пљескавица, најомиљенија торта: неко "греши" једном месечно, неко - недељно.

Прочитајте још: Краљица Летиција популарни јесењи материјал понела и на мајици: Савршен спој уз класичне панталоне (ФОТО)

Али у ствари, још је горе ако стално једете само брзу храну. Аустралијски научници спровели су студију и открили да смењивање здраве и нездраве хране може довести не само до вишка килограма, већ и да штети мозгу и цревима. Три експеримента су укључивала четири групе глодара, свака са 12 репова. Једна контролна група је храњена редовном храном за пацове. Остала тројица су повремено или увек храњена исхраном богатом мастима и шећером.

Научнике су занимале 3 промене: краткорочно памћење пацова, микробиота и тежина. Испоставило се да је контролна група била нормална. За оне који су све време јели нездраву храну, показатељи су се погоршали очекивано.

Прочитајте још: Требало би да научите да ЋУТИТЕ О ОВИХ 5 СТВАРИ - одмах ће вам кренути у животу

Али резултати пацова који су с времена на време прекршили исхрану, истраживачи су били изненађени: когнитивно оштећење, посебно у тестовима просторне меморије, односно пацови су престали да памте локацију објеката, велику количину лоше микробиоте. Штавише, што су пацови дуже јели нездраву храну, резултати су били лошији.

Закључак је да прелазак са једне врсте хране на другу је стрес за тело. Дакле, ако сте почели да једете исправно, држите се овог режима.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas