Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПОСНО

РИБЕ КОЈЕ СВИ У СРБИЈИ ВОЛЕ, ПУНЕ ОТРОВА: Обратите пажњу шта купујете, јер можете да се разболите

Риба и производи од рибе главни су састојци посне трпезе која је сада, у време слава, најпопуланија.

1638175296_shutterstock_1771920260.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Међутим, стручњаци упозоравају на неке прикривене опасности које се крију у овим намирницама а које могу изазвати инфекције и озбиљне здравствене проблеме. 

Веома је важно правилно припремати и чувати рибу како би се смањио ризик од уноса паразита који могу да буду присутни у овој намирници. Међу најчешћим инфекцијама изазваним овим паразитима налазе се описторхијаза, анисакидоза, дифилоботријаза...

Ове паразитске болести наносе озбиљну штету здрављу, а прилично често се дешава да прерасту у хроничне па да изазову тешке компликације које воде у инвалидитет. Није искључено ни да дође до смртног исхода.

Описторхијаза

Ово је најчешћа врста хелминтијазе (обољење проузроковано инфекцијом цревним глистама) повезана са конзумирањем слатководне рибе. Ово је једна од најопаснијих болести. Инфекција код људи се јавља када се једе риба из породице ципринида (шарана), на пример, јаз, кленић, бодорка, деверика, лињак и друге. Важно је да знате да је овде реч о исхрани у "неконтаминираном" облику, односно ако се једе сирова или недовољно термички обрађена.

Прочитајте још: Мешавина ОВИХ 10 биљака смањује ХЕМОРОИДЕ и ПРОШИРЕНЕ ВЕНЕ (РЕЦЕПТ)

Да би се избегла инфекција, ево шта треба да урадите: ако рибу кувате, од тренутка кључања воде треба је загревати још најмање 15 минута. Ако се пржи, онда се мора положити и равимерно се загревати у уљу, најмање 20 минута. Ако планирате да је усолите,  онда се мале рибе морају држати у соли најмање две недеље, велике рибе (говоримо о комадима преко 25 цм) најмање 40 дана. Мере су 2 кг соли на 10 кг рибе.

Важно је запамтити да ларве описторхијазе могу да умру на ниским температурама (-4о степени), али процес је спор, потребно је најмање 7 сати, што ће вам бити корисно ако је замрзавате.

Анисакидоза

Ово је друга врста инфекције коју изазивају ларве паразита и које утичу на гастроинтестинални тракт. Међу потенцијалним носиоцима ларви налази се више од 20 породица морских риба. На листи су и шкољке. Реч је о скуши, туњевини, лигњама, вахњи, бранцину и другима. Ризик од заразе овим паразитима је огроман. Зато је важно знати да ларве ових паразита умиру када су изложени ниским температурама и приликом топлотне обраде.

Дифилоботријаза

Када се тело зарази овим паразитима, највише страда гастроинтестинални тракт, а као додатни проблем јавља се и анемија. Зараза долази од риба које живе у слатким водама, као што су штуке, смуђеви, бурботи, јежици  итд. Али у исто време, слични паразити су присутни и у морским рибама које су се мрестиле у слатким водама. То су пацифички лосос, ружичасти лосос и други.

Правилна термичка обрада ће помоћи да се спречи развој болести, а ове рибе никако не би требало конзумирати сирове. И такође, веома је важно куповати је од проверених и сертификованих продаваца који имају сву потребну документацију за продају своје "робе". 

(Мондо)

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas