Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Смањите стрес и анксиозност: Ево у чему се огледају предности чишћења куће

Спојте здраво и корисно

1669208645_ciscenje-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Када сте уморни, напети и под стресом, најрадије бисте отишли у спа центар или на масажу да се опустите и заборавите на проблеме. И то уопште није лоша идеја. Међутим, исти ефекат можете постићи и ако се, рецимо, одлучите да средите стан, показало је једно недавно истраживање.

Прочитајте још: Лекари упозоравају: Избегавајте трљање очију, може бити врло штетно

Док чишћење животног простора представља добар начин да се смањи анксиозност и стрес, с друге стране, неред у кући повећава ниво хормона стреса, кортизола у нашем телу. Такође, има негативан утицај и на ментално здравље људи што ствара напетост и несигурност.

Осим што помаже у ослобађању ендорфина, сређивање дома такође представља добар вид вежбања. Дакле, помаже у сагоревању додатних калорија, али пружа и осећај задовољства јер можете боље да организујете простор у коме живите.

Мирис дома има снажан утицај и на ментално здравље људи. Ако у вашем животном простору постоји пријатан мирис, бићете опуштенији и имаћете више енергије. С друге стране, неуредна кућа лоше утиче и на спавање. Ако је све сређено и на свом месту, то доприноси здравом и квалитетном сну јер простор без нереда повећава позитивну енергију у собама што помаже и да се током ноћи одморите.
Кад ствари око вас нису сложене и чисте, то може да вам одвуче пажњу. 

Прочитајте још: И храна може да вас ЗАГРЕЈЕ: Ове намирнице могу подићи телесну температуру, савршене су за хладне дане

Дакле, када очистите кућу и уклоните сав неред из ње, тада ће се повећати и ниво ваше концентрације. Чишћење животног простора пружа осећај да сте нешто корисно урадили, а резултати уложеног труда су одмах видљиви. И оно што је најважније, то ће вас учинити срећним. Свима је добро познат осећај задовољства када, након сређивања дома, попијете кафу или чај.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas