· · Коментари: 0

Шта би требало да знате о популарној методи СМАЊЕЊА ЖЕЛУЦА: Није за сваког, ово треба радити пре и после операције

Слееве гастректомија је хируршки поступак за смањивање желуца тј операција смањивања желуца.

1652347714_belly-g7d71215a2_640.jpg
Фото: Пиксабеј

Овај поступак се обично изводи лапароскопски, што подразумева уметање малих инструмената кроз вишеструке мале резове у горњем делу стомака. Током слееве гастректомије уклања се око 80% желуца.

Прочитајте још: Са ОВИМ здравим намирницама не бисмо смели да претерујемо! Може доћи до контраефеката

Смањење желуца ограничава вас колико хране можете да унесете у организам. Након интервенције, минимално хране ће вас заситити и нећете моћи више да једете. Овај поступак подстиче хормоналне промене које помажу при губитку тежине. Оне помажу у ублажавању скоро свих стања повезаних са прекомерном тежином, попут високог крвног притиска или болести срца.

Када нека особа жели да изгуби превише килограма ођедном, дијете слабо помажу, те се људи опредељују за оперативне методе из савременог доба као што је "смањење желуца". Према критеријуму светске здравствене организације, патолошки гојазне особе су особе које имају индекс телесне масе преко 40. То су особе које углавном имају велики вишак телесне масе – преко 50, 60, 70, чак и 100 и више килограма. Дакле, нису све гојазне особе патолошки гојазне. 

Операција смањивања желуца није за свакога

Постоји тим људи који се састоји из ендокринолога, анестезиолога, кардиолога, пулмолога, психијатра и наравно хирурга, кроз чије прегледе пролази потенцијални кандидат. Ту се проценује зашто су пацијенти гојазни, историјат болести и животне навике. Након тога пацијенту се мери висина, тежина и обим тела. Затим следи комплетан ендокринолошки преглед који укључује крвну слику, биохемијске анализе, проверу функције јетре и бубрега, као и гликемијски профил.Када се заврши са "техничким" делом, тада пацијент иде код психијатра да процени да ли постоје болести или контраиндикације које су повезане са неким менталним стањима. Постоји доста поремаћаја у исхрани као што су булимија, анорексија или преједање. 

Наша држава је препознала гојазност као болест, тако да од 2010. године у Клиничком центру можете да смањите желудац о трошку државе ако прођете све анализе и ако сте добар кандидат за то. 

Методе оперативног лечења гојазности

Постоји више метода које подразумевају смањење желуца. Постоје малоапсортивне  – методе које утичу на апсорпцију хране и комбиноване методе рестриктивне и малоапсортивне где се смањује желудац и избацује један део танког црева из процеса за варење и узимања хране. Постоји "слив метода" која подразумева смањење желуца и значајно смањивање капацитета на неких 100 до 150 мл. А постоји и друга метода позната као и бајпас желуца где се желудац скраћује и један део танког црева избацује из ресорпције.

Шта радити пре и после операције? 

Пре операције

1. Промените исхрану
Иако је ова процедура постала честа, ово је једна озбиљна процедура и за коју се треба унапред припремити. Ваш лекар може да вам препише посебну исхрану пре операције коју треба да почнете отприлике две недеље пре операције. Што се више губи на тежини, обично се јетра више смањује, што је корисно за хирургију јер ће хирург морати да подигне јетру и да је склони да би стигао до желуца. Мања јетра може помоћи да операција прође лакше, јер се мања јетра може лакше подићи и мање је вероватно да ће бити повређена.

2. Промените своју листу намирница
Мораћете да једете много протеина после операције—отприлике 60 до 80 грама дневно. Протеини помажу у изградњи и одржавању мишићне масе, извор су енергије и могу помоћи да коса, кожа и нокти буду јаки након операције. Одвојите време пре операције да схватите које протеинске прахове волите, а затим пронађите храну богату протеинима коју ћете моћи да укључите у своју исхрану без додавања превише додатних калорија.

3. Престаните пушити
Престаните пушити најмање два месеца пре операције. Пушење дувана могу смањити кисеоник у крви. Ово на крају утиче на све аспекте зарастања и повећава ризик од цурења, инфекција и упале плућа.

4. Припремите своју групу за подршку
Можда ће вам требати и ментална и физичка подршка током овог путовања, тако да ће вам бити потребна подршка ваших најближих. 

После операције

1. Пратите дијету коју вам је одредио лекар
Операција није крај. Ту је период опоравка и навикавања на нов живот без преједања. Ако покушате да једете чврсту храну прерано или једете храну са високим садржајем шећера и масти, можете да ризикујете да се повредите или оштетите стомак. Ако се не придржавате смерница за исхрану после операције, може се догодити неколико ствари. Краткорочно, одређене врсте хране, као што су скробови, могу да се заглаве и изазову повраћање, што резултира болом у инцизији и, у екстремним случајевима, цурењем“. Такође може успорити губитак тежине. Пронађите нове рецепте како храна не би постала досадна након операције. Важно је да се придржавате свог плана исхране. Након отприлике шест недеља након операције — и ако пацијент добро толерише меку исхрану — највероватније ће почети да унапређују исхрану на модификовану редовну исхрану која ће ставити нагласак на немасне протеине, воће, поврће и житарице богате влакнима. Потребе за протеинима и водом ће и даље бити императив, а пацијенти ће морати да избегавају хлеб и пиринач до 8 до 10 недеља након операције, јер су то високоризична храна која се може заглавити и вероватно неће добро седети. Ако останете проактивни, тако да храна не постане устајала или досадна, помоћи ће вам да избегнете да се окренете храни коју не би требало да једете.

2. Пратите своје калорије
Смернице за исхрану Универзитета Калифорније предлажу дневни унос калорија мањи од 400 калорија дневно током прве две недеље након операције, а након тога постепено повећање до коначног дневног уноса од 900 до 1.000 калорија шест месеци након операције. Уверите се да не уносите храну са високим садржајем калорија, шећера или масти. Увек се побрините да разговарате са својим лекаром о томе колико калорија вам је потребно сваки дан. Они ће познавати вас и ваше тело и даће вам специфичну мету која одговара вашим посебним потребама.

3. Немојте пити своје калорије
Пијте само нискокалорична пића попут воде, сокова без шећера и незаслађеног леденог чаја. Мораћете да ограничите своје укупне калорије као део програма за мршављење - и уместо да уносите калорије на пића која дају само празне калорије, користите калорије да бисте јели протеине. Веома је важно да жваћете своје протеине, а не да их пијете. Ваше тело треба да прође кроз чин једења, што такође помаже у сузбијању апетита.

4. Не враћајте се на посао док нисте спремни
Ваше време опоравка ће варирати, али обично је потребно најмање две недеље пре него што људи буду спремни да се врате на посао након операције. Такође би требало да преузмете само лаке обавезе када се први пут вратите на посао. Ходање около је добра вежба, али прескочите било какво подизање тешких терета. Тако да будите сигурни пре операције да можете бити слободни најмање две недеље пре наставка са радом. 

5. Редовно узимајте мултивитамине
Након операције, може бити тешко добити све потребне састојке само из хране. Иако можда неће утицати на апсорпцију хранљивих материја, смањићете укупни унос хране. Зато је важно да будете усклађени са витаминима, како бисте осигурали да ваше тело добије одговарајуће хранљиве материје и функционише оптимално. Ваш лекар ће моћи да одреди који витамини су вам потребни. 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.