Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта УШИ могу рећи о вашем здрављу? Уколико приметите СВРАБ или ЗУЈАЊЕ тело вам шаље сигнал

Уши нам не служе само за слух

1659360068_foto-Pexels.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Уши нас често боле, звоне или сврбе, а код неких људи изгледају другачије у односу на уобичајени облик и величину.

Уши нам нису потребне само да чујемо шта се око нас догађа. Наравно, то је њихова прва улога и задатак. Али, уши могу да буду и „гласници“ неких стања и болести за које и не знамо да имамо…

Уши са линијом на ресици (Франков знак)

Равна линија, односно дијагонални набор по средини ушне ресице такође се назива и „Франков знак“. Носи име доктора који је први приметио ову појаву. Према истраживањима, ова појава може да буде знак срчане болести.

Научници нису сигурно шта тачно изазива појаву оваквог набора (линије), а не значи ни  да ће сви који га имају добити неко срчано обољење. Међутим, ако приметите да га имате, поразговарајте са својим лекаром о могућим кардиолошким анализама.

Уши које имају наборе, рупице и јаме

Бебе се понекад рађају са урођеним болестима. Једна од њих, Бецквитх-Виедеманн синдром, узрокује наборе или мале рупе око уха. Беба такође може бити вец́а него што је то уобичајено, имати већи језик или низак ниво шец́ера у крви.

Овај синдром не изазива велике здравствене проблеме за вец́ину људи. Међутим, како дете расте, једна страна тела може да буде вец́а од друге, а вец́а је и вероватноц́а за појаву неких тумора.

Ниско позициониране уши

Два честа стања повезана са ниским положајем ушију су Даунов и Тарнеров синдром. Људи са Дауновим синдромом имају и друге физичке разлике и проблеме у развоју. Тарнеров синдром може да изазове проблеме са формирањем главе и врата, са растом и понашањем у пубертету. Два ретка стања, Схпринтзен-Голдбергов и Јацобсенов синдром, такође карактеришу ниско позициониране уши и проблеми у развоју.

Недостатак спољашњег ува (ушне шкољке)

Ова девијација може да буде знак анотије, још једног урођеног стања које заправо значи да се дете рађа без ушне шкољке. Доктори нису сигурни шта га изазива, али неки елементи из спољашње средине и узимање одређених лекова током трудноц́е могу да буду узрок.

Стање може да буде присутно само по себи, или удружено са неким другим генетским болестима. У вец́ини случајева, лекари могу да формирају ново спољашње уво, односно ушну шкољку пластичном хирургијом.

Необичне израслине

Чак и ако је само вишак коже формиран као израслина у облику зрна грашка или соје на уху или испред њега, то може бити знак проблема са бубрезима. Разлог је, кажу стручњаци, што се бубрези бебе развијају у исто време када и уши.

Ако лекар примети то на новорођенчету, вероватно ће предложити тестове који проверавају функцију бубрега бебе или ултразвук, са циљем провере присуства аномалија.

Прочитајте још: Водитељка Слагалице запалила друштвене мреже фотографијом са плаже: Показала згодно тело, а један детаљ одушевио је све (ФОТО)

Зујање у ушима (тинитус)

Околности које изазивају тинитус обично се  директно повезане са ушима, попут накупљања воска (церумена) или буке. Али, то такође може да значи да постоји проблем са зглобом који спаја виличну кост са лобањом (темпорамандибуларни зглоб или ТМЗ), повреда врата или главе, такође. Ако вам уши звоне, зује, чујете буку, кликтање или шиштање, обратите се лекару.

Свраб у ушима

Свраб често узрокује нека гљивична инфекција или друга иритација уха. Могуц́и разлог је и псоријаза. На деловима где је кожа танка, може да се јави јак бол. Лек за псоријазу не постоји, али је болест уз савете стручњака могуће држати под контролом.

Бол у уху

Кажу да је бол у уху један од најјачих који можемо да осетимо. Обично је узрок нека инфекција уха или грла, накупљање ушног воска или течности, апсцесираног зуба или можда и бруксизма (шкргутања зубима). Ако бол не пролази након једног дана а праћен је температуром, поврац́ањем, болом у грлу, уз исцедак из уха и оток, јавите се лекару. Такође, обавезно контактирајте педијатра ако дете даје знаке да га уво боли (болно плаче, држи се за уво или показује у његовом правцу).

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas