Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВЕ ЖИВОТНЕ НАВИКЕ

Уклоните ВОСАК ИЗ УШИЈУ безбедно: 5 препорука из природе

Када је у питању уклањање воска из ушију, требало би да избегавамо употребу памучних штапића јер они могу само да погоршају ствари

1664218813_acupuncture-gcb469ef7e_640.jpg
Фото: Pixabay
Oglas

Да ли знате како да уклоните ушни восак природним путем? Многи сматрају ушни восак „прљавштином“; међутим, као и друге телесне излучевине, ова супстанца има заштитну улогу. Ушни восак подмазује ушни канал и штити га од инвазије бактерија, гљивица или инсеката.

Прочитајте још: Пет промена на кожи које указују да вам КРЕМА ЗА ЛИЦЕ НЕ ОДГОВАРА: Ако сте приметили неке од њих, престаните са употребом тог препарата

У нормалним условима, ћелије које га производе доприносе избацивању сумпора напоље. Када се испусти у великим количинама или помеша са прашином, може да формира чепове који изазивају нелагодност у уху. Тада смо приморани да тражимо начине да то отклонимо, јер ове саобраћајне гужве изазивају непријатан тинитус и сметње слуха.

Да би одржали личну хигијену, неки покушавају да уклоне све трагове ушне масне механичким чишћењем. Као резултат, ушни канал постаје сув, а вероватноћа развоја бактеријских и вирусних инфекција се повећава. Још једна од погрешних радњи које се обично врше је чишћење ушију памучним штапићима, оловкама или неким тупим предметом. Иако се чини да су безопасни, гурају восак у ухо и могу изазвати озбиљне повреде.

Прочитајте још: Укусно, здраво и посно: Специјалитет од тиквица који ће и малишани волети (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

Када вишак ушног воска изазива бол или губитак слуха, важно је да се консултујете са специјалистом како бисте пронашли најбоље решење за проблем. Ако је акумулација сумпора мала, можете користити неке природне лекове, о којима ћемо даље разговарати.

Слани раствор

Комбинација воде и соли може помоћи у уклањању вишка ушног воска како би се избегле блокаде у ушном каналу. Овај раствор омекшава супстанцу и самим тим олакшава њено избацивање.

Направите слани раствор са топлом водом и сољу. Одрежите комад вате и потопите га у течност. Нагните главу у страну и ставите памук на улаз у уво. Пустите производ да делује 3 минута и окрените главу у супротном смеру тако да остатак исцури. Очистите ухо.

Маслиново уље

Маслиново уље садржи витамин Е и масне киселине које помажу у подмазовању уха и спречавају инфекције. Његова примена омекшава чепове за уши и омогућава супстанци да изађе.

Прочитајте још: 5 ТРИКОВА који помажу ИНДИЈИКАМА да имају савршен тен: Њихово лице је чисто и затегнуто, а ТАЈНА је у једноставним методама

Сипајте мало топлог уља у пипету и нанесите 2-3 капи на свако уво. Нагните главу тако да производ уђе унутра. Затим окрените главу да се уље исцеди. Користите овај лек најмање једном недељно.

Водоник пероксид

Уклоните ушну маст водоник-пероксидом. Једна алтернативна употреба водоник-пероксида је уклањање воска из ушију. Не иритира кожу и помаже у дезинфекцији подручја како би се спречило ширење клица.

Помешајте једнаке делове 3% водоник пероксида и топле воде. Умочите памучни јастучић у течност и нагните главу. Ставите неколико капи у ухо и оставите 3 минута. Оцедите остатке и обришите уво чистом крпом.

Парафинско уље

Његова масна текстура подмазује ушни канал Сипајте мало топлог уља у капаљку за очи и нанесите 2-3 капи на унутрашњу страну уха. Држите главу нагнутом неколико минута како би производ деловао и исцедио све остатке.

Глицерин

Глицерин је ефикасно решење за различите проблеме са ушима. Иако не би требало да се користи у превеликој мери, његова редовна употреба ће омекшати преостали восак за чишћење ушног канала.

Ставите 3 капи глицерина у свако уво, нагните главу и оставите да делује 3 минута. Користите га једном недељно. 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas