Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КОВИД

Ношење маске подстиче парадентозу? Стоматолог Алексић даје детаљан одговара на ово питање

Као један од разлога да би требало избегавати ношење маске појавиле су се и тврдње да она погоршава пародонтозу, јер подстиче накупљање бактерија у устима, које могу да се "спусте" и на плућа.

1616999914_Depositphotos_354180768_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Професор др Зоран Алексић, директор Клинике за пародонтологију и оралну медицину Стоматолошког факултета у Београду каже да разлога за бригу нема, јер појачана хигијена омогућава да будемо безбедни под маскама, наравно, ако се оне правилно користе:

Прочитајте још: Запалите ЛОВОРОВ ЛИСТ: Нећете веровати шта ће се догодити и због чега је то добро за ваш организам

- То практично значи да би требало да користимо маске за једнократну употребу које се носе неколико сати и бацају се, уз то појачана хигијена коже лица, уста и зуба спречава свако могуће нагомилавање бактерија. Ко се придржава ових правила нема проблема са ношењем маске - објашњава наш саговорник.

Бактерије које подстичу парадентозу не воле кисеоник, али маска не шкоди

Професор Алексић напомиње да бактерије које подстичу пародонтозу "не воле" кисеоник и брзо се умножавају без њега, али то не значи да маска шкоди јер нико је не носи 24 сата:

- Маска шкоди када се носи више дана заредом, када се држи по џеповима, у аутомобилу, када је орална хигијена лоша и нередовна. Наравно да је такво понашање ризично и да може да проузрокује стварање већег броја бактерија у устима. Још ако се то на то додају лоше навике, попут пушења и испијања алкохола уз нездраву исхрану, пародонтоза и друге болести су скоро па загарантоване.

Прочитајте још: СУРУТКА је право БЛАГО за организам: Идеална за СТАРИЈЕ особе, помаже у спречавању ОСТЕОПОРОЗЕ

За појачану оралну хигијену професор Алексић саветује редовно прање зуба и језика, употребу конца за зубе и интраденталних четкица. Посебно истиче значај испирања уста тропроцентним хидрогеном три пута дневно - ујутру, у подне и увече.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas