Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Упознајте ваше малишане са породичном традицијом: Ово је начин да направите ПОРОДИЧНО СТАБЛО

Може бити лепа занимација за децу, али и за вас

1661851714_pexels-veeterzy-38136.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Породично стабло представља једну нераскидивну невидљиву линију која нас спаја са нашим прецима. Наиме, родослов иде чак шеснаест колена уназад, дајући нам ширу слику о нашем пореклу. 

И одраслима и деци се може десити да застану испред огледала и добро се загледају у свој лик. Том приликом обратимо пажњу на наше лице, очи, нос уста и слично, питајући се зашто баш тако изгледамо. То испитивање обично узме маха па дођемо до тога да постављамо питања везана за нашу личност, тамперамент и карактер. 

Све док не дођемо до питања: одакле потичем? 

На ово питање одговара управо наше породично стабло, које бисте могли да направите како би вама служило, али и као вредан поклон детету који ће му одговорити на сва питања о пореклу и његовој породици. 

А како направити породично стабло, које податке користити, и како укључити децу у овај креативни процес,  КИДО одговара у даљем тексту.

Како направити породично стабло?

Питање како направи родослов често уме да збуни јер схватимо да после бабе и чукунбабе не знамо куда даље. Све до тада нам је релативно јасно, знамо имена, презимена, родбинске односе, али када се прави родослов односно породично стабло, не желимо да остане само на томе.

Наравно, уколико желимо да наше истраживање буде мање и једноставно, односно да не залазимо у детаље,  сачинићемо га са члановима породице до четвртог колена, односно до чукун предака.

Када кренемо у прикупљање информација, хајде да се подсетимо који назив носи одређено колено и тако имамо бољи увид у то колико далеко иде наше истраживатње. Овај родослов има шеснаест колена:

  1. Отац/ мајка
  2. Деда/ баба
  3. Прадеда/ прабаба
  4. Чукундеда/ чукунбаба
  5. Наврдеда/ наврбаба
  6. Курђел/ курђела
  7. Аскурђел/ аскурђела
  8. Курђуп/ курђупа
  9. Курлебало/ курлебала
  10. Сукурдов/ сукурдова
  11. Сурдепач/ сурдепача
  12. Парђупан/ парђупана
  13. Ожмикур/ ожмикура
  14. Курајбер/ курајбера
  15. Сајкатав/ сајкатавка
  16. и Бели орао/ бела пчела

У складу са тиме, да ли ће бити опширније или једноставније, требаће нам мање или више информација. Као и одређени прибор са којим ћемо правити породично дрво.

Породично стабло – савети за прави извор информација

Приче наших старих или архивирани списи?

Док тражимо податке како направити родослов, почнимо прикљупљајући информације од најближих чланова породице. Баке и деке, тетке, стрине, стричеви, маме и тате, итд, могу нам испричати разне приче и анегдоте које могу бити прави извор информација за нас.

Кроз приче често и замишљамо какав је живот био у време наших бака и дека и како се тада живело. Можемо, не само ми већ и наша деца, упоредити одрасатње и повластице које су имали у поређењу са данашњим стилом живота. 

Наше баке и деке често чувају старе фото албуме и слике, као и исечке из новина који говоре о неким битним догађајима и успесима које су остварили, а могу нам бити од велике помоћи.  Између осталог, уочићете на сликама колико се њихове пелене, њихове играчке, али и читава опрема разликују, и колико су скромније у односу на опрему коју данас можемо да приуштимо нашим малишанима. 

Вратимо се на наш родослов можемо отићи у посету старих сеоских насеља где се скоро сваки становник међусобно познаје. Тако када их испитамо можемо сазнати у коју кафану је често ишао наш наврдеда, или да нека улица у оближњем насељу носи име нашег прадеде, да је наша чукунбака била позната домаћица у крају, итд.

Осим што ћемо прикупљати информације, доживећемо малу авантуру која ће нам пружити много занимљивости о којима ћемо, сигурно причати у будућности.

Прочитајте још: Шта се све дешава у нашем МОЗГУ КАДА СМО ЗАЉУБЉЕНИ: Постоји научно објашњење изреке да је "љубав слепа"

Списи из архиве као додатни извор информација

Када смо сакупили информације из прве руке увек постоји нешто што би требало да валидује наше информације или да их употпуни. Наше информације можемо допунити путем историјских организација и служба које имају архиву а могу бити од велике помоћи. Црквени списи, документа код матичара, сведочанства из школе, списи о одслуженом војном року, подаци о радном месту, именима ближњих итд.

Препоручује се што више слика и писаних докумената, као и видео снимака (уколико је то могуће), како би могли да потврдите информације.

Када прикупимо довољно информација, можемо кренути у састављање. Пошто смо у ери технологије, ово наше дрвце можемо саставити и путем интернета. Интерент пружа програм за породично стабло који има већ спремну шему и табеле у коју се укуцавају све потребне информације које касније можете иштампати и цео процес иде мало брже.

Али, где је ту забава?

Породично стабло – актвности за већу забаву

Када се ради о активностима ове врсте, најбоље да се окренемо оном старинском начину, две руке и десет прстију. Имамо доста доступних опција које можемо искористии а притом се добро забавити.

Било би лепо укључити децу у ову активност. Осим што ће бити права породична занимација, деца ће се тако боље и ближе упознати са својим коренима и доћи до сазнања одакле потичу и ко су им преци. Слушаће занимљиве и поучне приче и тако, на јако забаван начин чути породичну историју коју ће сигурно памтити и кад порасту.

Да ли морам бити талентовани за израду породичног стабла? 

Како бисте самостално израдили родослов, не морате бити посебно талентовани, али креативност је оно што не би требало да вам мањка!

Дакле, када смо рекли да укључите у ову активност и своје најмлађе у најави се зна да ће то бити активност пуна креативног нереда. Деца ће уживати, јер осим што ће доста научити о свом пореклу, пружиће им могућност да се играју са бојама, текстурама и облицима, учећи о својим прецима. 

Прочитајте још: ИСКРЕНА ЉУБАВ ИЛИ "ПАПУЧАР"? Док је жена спавала у авиону, муж поред ње стајао шест сати (ФОТО)

Направите право породично дрво – креативне идеје за израду породичног стабла

Ево неколико идеја како можете направити 3Д стабло као украс у вашем дому, или дечијој соби. 

До стабла путем ролни папира и алуминијумске фолије

Од толико папира и убруса у кући, ролне папира могу доћи као идеалан додатак за неку креативну активност попут ове. Као главни део стабла можемо користит ролну од убруса. У зависности колико дрво ћемо направити, можете искористити 2, 3 па чак и 4 ролне.

Гране можемо напрвити од мањих ролни, које ћемо слагати једну до друге или једну на другу. Када формирате дрво са гранама, узмете алуминијумску фолију коју обмотавате дуж целог дрвета. Изнивелишете је тако што ћете пратити форму вашег дрвета и тако пријањати и обликовати фолију.

За листове можемо искористити зелени хамер где можемо предложити деци да нацртају чланове породице и испишу њихова имена. 

Употребите колаж папир и хамер

Исцртајте главни стуб дрвета на браон колаж папиру, затим га исеците и залепите на неки већи картон. Потом исецкајте правугаонике и залепилте грање. Од зеленог колажа направите мало веће листове преко којих ћете залепили фотографије чланова породице.

Искористите пластичне чаше и тањире

Сигурно су вам некад остале чаше и тањири од неког рођендана, које вам само заузимају простор. Ево начина како да их употребите за креирање породичног стабла.

Узмите једну чашу и окрените је наопачке. На ту чашу залепите другу чашу тако да се дно једне и друге чаше поклапа. На другу чашу залепите још једну чашу, тако да се отвор једне и друге чаше поклапа. Ређање поновите онолико пута колико желите да дрво буде велико.

Затим можете узети штапиће од сладоледа да створите гранчице на које ћете касније лепити округле пластичне тањире. Тако да изгледају као крошње, на које ћете касније залепити фотографије чланова породице. Дрво можете обмотати браон и зеленим креп папиром и тако му дати још лепши изглед.

Наведене активности су идеалан начин да заједно са вашом децом пређете изразито важну лекцију о њиховом пореклу.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas