Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зашто жудимо за сољу када смо дехидрирани? Интересантна повезаност

Со и дехидратација су уско повезани

1654944218_salt-gda397ab6c_1280.jpg
Фото: пиxабаy
Oglas

Било да више волите слатко или слано сви са времена на време жудимо за сољу. Со је природни део људске исхране. Натријум је електролит који одржава наше течности у равнотежи, осигурава да срце и крвни судови правилно функционишу и да се наши нерви понашају адекватно како би преносили импулсе кроз тело.

- Жудња за храном је знак тела да вам нешто недостаје. Понекад то одмах нема смисла. Један пример је да жудимо за сољу када смо дехидрирани - каже дијететичар Кристал Савои за Еатинг Велл.

Прочитајте још: Имате КРАТАК ДАХ? Ово су витамини који вам можда недостају

Шта се дешава када је тело дехидрирано?

Тело треба да одржава здраву равнотежу електролита укључујуц́и натријум који се налази у соли. Када дехидрирате, губите ту стабилну равнотежу течности. Сматра се да нам је 2.300 милиграма или једна кашичица соли дневно неопхдна, преноси Тхе Лист. 

Жудња за сланом храном је урођени механизам заштите тела. Када треба да пијемо више воде, жудимо за сољу. Иако ово може да изгледа као супротан нагон. Дешава се да је жеђ маскирана глађу.

Прочитајте још: Ваше лице може постати АСИМЕТРИЧНО током година: Спречите асиметрију лица на природан начин (ФОТО)

Како да уочимо да нам недостаје воде?

Није увек лако уочити дехидрацију, али постоје неки знаци. Рани знаци дехидрације укључују главобољу, вртоглавицу, убрзан рад срца, грчеве мишиц́а и нерасположење. Такође можете да приметите да се више знојите и да вам је кожа хладна, као и жељу за сланом храном. Током високих температура једноставно нам треба више течности, па о томе превентивно мислите.

БОНУС ВИДЕО

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas