· · Komentari: 0

Zašto žudimo za solju kada smo dehidrirani? Interesantna povezanost

So i dehidratacija su usko povezani

1654944218_salt-gda397ab6c_1280.jpg
Foto: pixabay

Bilo da više volite slatko ili slano svi sa vremena na vreme žudimo za solju. So je prirodni deo ljudske ishrane. Natrijum je elektrolit koji održava naše tečnosti u ravnoteži, osigurava da srce i krvni sudovi pravilno funkcionišu i da se naši nervi ponašaju adekvatno kako bi prenosili impulse kroz telo.

- Žudnja za hranom je znak tela da vam nešto nedostaje. Ponekad to odmah nema smisla. Jedan primer je da žudimo za solju kada smo dehidrirani - kaže dijetetičar Kristal Savoi za Eating Vell.

Pročitajte još: Imate KRATAK DAH? Ovo su vitamini koji vam možda nedostaju

Šta se dešava kada je telo dehidrirano?

Telo treba da održava zdravu ravnotežu elektrolita uključujući natrijum koji se nalazi u soli. Kada dehidrirate, gubite tu stabilnu ravnotežu tečnosti. Smatra se da nam je 2.300 miligrama ili jedna kašičica soli dnevno neophdna, prenosi The List. 

Žudnja za slanom hranom je urođeni mehanizam zaštite tela. Kada treba da pijemo više vode, žudimo za solju. Iako ovo može da izgleda kao suprotan nagon. Dešava se da je žeđ maskirana glađu.

Pročitajte još: Vaše lice može postati ASIMETRIČNO tokom godina: Sprečite asimetriju lica na prirodan način (FOTO)

Kako da uočimo da nam nedostaje vode?

Nije uvek lako uočiti dehidraciju, ali postoje neki znaci. Rani znaci dehidracije uključuju glavobolju, vrtoglavicu, ubrzan rad srca, grčeve mišića i neraspoloženje. Takođe možete da primetite da se više znojite i da vam je koža hladna, kao i želju za slanom hranom. Tokom visokih temperatura jednostavno nam treba više tečnosti, pa o tome preventivno mislite.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU


 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.